Känner du dig trygg med att kunna rädda någon annans liv genom att vara med på en 2-3-timmars utbildning i Hjärt-lungräddning (HLR) en gång vartannat eller vart tredje år på jobbet? Troligen inte. ”Jag har ju gått på en kurs förut – men hur var det man skulle göra nu igen?”, är en känsla och upplevelse många har. ”Jag är faktiskt väldigt osäker på det där… Man borde träna på detta mycket oftare!”
Kunskaperna om hur man använder sina egna händer och med en hjärtstartare kan rädda livet på en arbetskollega som fått akut hjärtstopp upprepas för sällan. Det finns dessutom alldeles för få fysiska träningstillfällen för att få in hela processen i muskelminnet.
När kunskapen inte sitter i ryggraden skapar det otrygghet. Men det vill de kreativa utbildarna Peter Jonsson och Johnny Sundin ändra på och har därför tagit fram en ny utbildningsmetod som avsevärt förbättrar möjligheten för att alla inom organisationen skall kunna utbilda sig och repetera hur ofta man vill under ett helt år.
Från hjärtstopp till handledning: en ny era av HLR-utbildning
Den nya digitala hybridutbildningen sker individuellt i stället för i grupp och möjliggör personlig träning närsomhelst och varsomhelst. Som HR-chef slipper man nu helt att lägga tid på att boka instruktörer, organisera olika utbildningsgrupper och ordna med stora kurslokaler. Var och en gör sin utbildning själv och redovisar enkelt till ansvarig HR-person.
Med en smart övningsdocka – och HLR-instruktören som finns på ens egen dator eller mobil bredvid – så tränar man både på kompressioner och inblåsningar på ett mycket pedagogiskt sätt. Den innovativa modellen av övningsdocka har också en inbyggd feedbackfunktion med LED-lampor under huden, som gör det väldigt enkelt och intuitivt att hitta rätt tempo och hårdhet i brösttrycken.
Den digitala HLR-utbildningen består av filmer, bilder, grafik och information och inkluderar både praktiska och teoretiska moment. Till skillnad mot andra utbildningar på arbetsplatsen så har vi också lagt in hur man gör på barn, både Hjärt-lungräddning och om de sätter i halsen, säger Peter. Detta är ju en fin kunskap att ta med sig hem om något skulle hända både barn och äldre i familjen.
Allt innehåll baseras på HLR-rådets riktlinjer och 25 års egna erfarenheter av fysiska HLR-utbildningar, men nu i en modernare förpackning. Utbildningen innehåller också tydliga faktakunskaper om hjärtats funktion, hur ett riktigt larmsamtal låter och går till, uppkoppling av hjärtstartare, hur man gör stabilt sidoläge och häver andningsstopp när någon satt i halsen.
För att kunskapen skall sitta på djupet så skall kontrollfrågorna mellan varje delmoment klaras av innan man kan gå vidare och göra sitt slutprov för att få ett intyg. Totalt 31 frågor säkrar kunskaperna och tar bort behovet av handuppräckning och frågestunder. Missar man en fråga så får man göra om just den tills man förstått och lärt sig. På så vis säkras upp att varje individ lärt sig och förstått. Den digitala plattformen genererar också omedelbart ett tydligt intyg, med deltagarens namn på, att skicka vidare till HR-chefen eller annan ansvarig.
Precis som ett danssteg måste övas innan man går upp på dansgolvet så behöver man trycka på övningsdockan lite nu och då och upprepa frågorna oftare. Med den digitala utbildningen har man tillgång till kunskapen ett helt år och varje medarbetare kan upprepa den hur ofta man vill. Dockan med feedbackfunktion köper man in som ett träningsredskap och kan användas i flera år av alla på en arbetsplats.
Många timmars arbetstid sparas. Förut tog en utbildning ca 3 tim av en anställds arbetstid, nu klarar man av den med gott resultat och god kvalitet på 45 min. En grupp på 12 personer som förut träffades i klassrummet sparar alltså tillsammans ca 25 timmar arbetstid med den nya metoden. Utbildningen är också mer 40% billigare än traditionella alternativ, säger Johnny.
Hållbarhet är något som är viktigt för oss alla – och det är inte bra för miljön med människor och instruktörer som ständigt skall behöva förflytta sig för denna typ av utbildningar, säger Peter. Detta är en utbildning som tar hänsyn till hållbarhet på flera olika sätt. Både ekologisk, social och ekonomisk.
Vill man vill skapa en omtänksam arbetsplats som attraherar en medveten generation så behöver man utbilda alla på ett enkelt sätt, säger Johnny. Vi vill hjärtsäkra alla Sveriges arbetsplatser. Det tjänar vi alla på. Vi är ju trots allt varandras livförsäkring! Din närmaste kollega är helt enkelt din bästa chans att överleva.
Mer om:
Nice To Be Alive bildades för 1,5 år sedan men har mer än 25 års samlad erfarenhet av både kommunikation och utbildningar i Hjärt-lungräddning innanför de digitala väggarna. Bolaget ägs av Peter Jonsson och Johnny Sundin – som tillsammans skapat det nya digitala utbildningskonceptet eHLR®.
Läs mer om Nice to be Alive och deras eHLR-utbildning här.
Läs också: 4-dagars arbetsvecka – hiss eller miss?