”Sverige är fantastiskt” löd en kampanj en gång i tiden. Det gäller alltjämt. Vi har inte bara Allemansrätten, vi har även Almedalsveckan. För dig som jobbar inom HR är Almedalsveckan inte bara en chans att lyssna på framtidens arbetsmarknadsfrågor, det är ett unikt tillfälle att bygga relationer, hitta nya samarbeten och positionera dig. Men hur nätverkar man bäst när alla andra också är där för att exponera sina hjärtefrågor?
Almedalen är som ett konvent i det fria där politiker, arbetsgivare, fackförbund, techbolag och forskare samlas för att diskutera samhällets utveckling, företagandets förutsättningar och framtidens arbetsliv. För dig som jobbar inom HR, employer branding, peolple & culture och organisationsutveckling är det ett guldläge att både lyssna och bli lyssnad på. Men det gäller att mingla i rätt sammanhang. Det räcker inte att bara vara närvarande, du måste vara nyfiken, strategisk och beredd på det oväntade. Plötsligt står någon du har sett på LinkedIn eller hört i en podd före dig i kaffekön eller sitter två bord bort. Almedalen är mötesplatsen där digitala kontakter blir verkliga möten – om du vågar ta steget.
Här är fem konkreta tips!
- Hitta dina hjärtefrågor – och prata om dem
Almedalen är fullt av samtal men det är de passionerade som sticker ut. Det gäller att tänka till innan du åker: –Vilka frågor vill jag lyfta? -Vad vill jag att andra ska förknippa mig med? Är det kompetensförsörjning inom välfärden? Psykologisk trygghet i ledarskap? AI:s roll i rekrytering?
När du pratar om det du brinner för blir du mer trovärdig. Du når inte bara ut – du når in och berör andra. Det är också lättare att hitta likasinnade och potentiella samarbeten. Ett tips är att ha en eller två öppna frågor att använda i samtal, till exempel: ”Hur jobbar ni med att attrahera / behålla unga talanger?” eller ”Vad ser ni som den största utmaningen i er kompetensstrategi?”
- Ha ett tydligt ”varför”
Tänk till före. -Varför är du här? -Vad vill du få ut av veckan? -Vill du hitta nya kunder, samarbeten, inspiration eller kanske en ny roll? När du vet det blir det lättare att styra samtalen på ett genuint sätt – och vara lyhörd på det oväntade. Häng me’ så förstår du hur jag tänker.
Det handlar inte om att vara säljig utan om att vara tydlig. Om du till exempel driver ett HR-techbolag kan du säga: ”Vi är här för att förstå vilka utmaningar organisationer när det gäller XX – och se hur vår lösning kan bidra.” Det gör det lättare för andra att förstå din goda intention och hur ni kan hjälpa varandra. Tänk på, och formulera dig i termer av (kund)nytta och hur du skapar värde för andra när du får frågan vad du arbetare med. Den lär komma förr eller senare.
- Mingla där besluten tar form
Det är lätt att fastna på seminarier och med personer du redan känner. Den stora utväxlingen kan vara att delta på seminarier där beslutsfattare, politiker eller branschföreträdare diskuterar frågor som påverkar dina hjärtefrågor även om dessa inte uttrycklingen står i rubriken. Sök på personer lika mycket som ämnen när du planerar din vecka.
Viktigast av allt är att ha luft i ditt schema så du hinner stanna kvar efteråt. Det är ofta i eftersnacket som de verkliga samtalen sker. Våga ta kontakt med paneldeltagare efteråt. En öppen fråga är alltid bäst och kan öppna dörrar till nya kontakter. Kanske något i stil med ”Jag tyckte det du sa om framtidens arbetsmarknad var intressant. Hur ser du på HR:s roll i det?” Du kan ditt område bäst, detta är bara ett exempel på hur du får i gång dialogen.
- Lyft blicken – guldet finns i gränslandet
Almedalen är en smältdegel. Här finns techbolag som utvecklar rekryteringsverktyg, kommuner som brottas med kompetensbrist, startups som bygger kultur från grunden. Det är i gränslandet mellan olika branscher som nya idéer föds och behov uppstår. När vi träffar människor vi normalt sett inte träffar är det lätt att bli obekväm, vi blir rädda att göra fel. Men att visa intresse för människor du träffar – i stället för att prata om dig själv – är en enkel tumregel. Ställ frågor! Som minst leder det till att du lär du dig något nytt som du har nytta av i nästa samtal med någon i samma bransch. Här är några exempel:
-Fråga en AI-utvecklare hur de ser på framtidens arbetsplats. -Fråga en skolledare om hur de jobbar med arbetsmiljö. Det är i de oväntade samtalen som nya insikter och idéer uppstår!
- Följ upp! Det är nu det riktigt roliga börjar
Efter några hektiska dagar i Almedalen är det lätt att låta visitkort, trycksaker och LinkedIn-kontakter växa på hög. Men det är nu det roliga börjar. Det är i uppföljningen som relationer byggs och fördjupas. Följ upp dina nya kontakter på LinkedIn så snart du kan. Ett tips är att inte bara skriva ”Tack för trevligt möte!” Bifoga en länk eller en artikel, en inbjudan till ett seminarium eller en reflektion från ert möte. Hänvisa till vart ni träffades. Den du har connectat med har också skapat många nya kontakter dessa dagar.
Själv använder jag ofta uttrycket ”bussig & bjussig” när jag föreläser. Våga vara personlig. Det är ett enkelt recept för att bygga relation och förtroende samtidigt som du stärker ditt professionella rykte. Här är ett exempel på välvilja och engagemang. ”Du nämnde att ni jobbar med hybridarbete – här är en rapport vi precis har tagit fram om det. Hoppas den kan vara till nytta!”😊
Sist men inte minst…
Almedalen är inte bara en plats för politiska utspel, det är en arena för framtidens samhälle och arbetsliv och du har en viktig uppgift att bidra i samtalen. Med sköna skor, nyladdad mobil och en flaska vatten i väskan blir det betydligt bekvämare att ta initiativ till dessa samtal. Bjud på dig själv med ett leende – du spelar roll för andra.
Av: Anneli Egestam
Om krönikören:
Anneli Egestam är expert på professionellt nätverkande och det mänskliga mötet. Hon utsågs till Årets Affärsnätverkare i Västsverige 2007 och är idag en uppskattad föreläsare, mingelcoach och moderator. Med bakgrund inom managementkonsultbranschen och småföretagarfrågor driver hon eget företag och har i över 15 år arrangerat Göteborgsminglet.