Själv tycker jag att det är båda delar. Men det mest spännande är kanske inte AI-tekniken i sig, som jag har följt som journalist och föreläsare i ett par decennier, utan mer att tekniken nu når ut i samhället och möter så många människor. Jurister, programmerare, artister, musiker, skribenter, kreatörer, journalister, konstnärer, utredare, säljare, ekonomer, marknadsförare, ingenjörer, rekryterare, läkare, lärare… På bara några månader har alla de här och många fler kommit i kontakt med AI och börjat ställa sig frågan vad vi ska ha AI till och vad det innebär, för samhället, för företagen och för dem själva.
Och det är då saker verkligen börjar hända
Kanske minns du det tidiga internet på 1990-talet, då nyfikna entusiaster byggde enkla webbsajter i html-kod. Jag var en av dem och vi hade kul. Men det var först tio år senare, när människor med olika bakgrund, intresse och kompetens började utforska internets alla möjligheter som webben blev riktigt spännande.
Man kan säga samma sak om tryckpressen. Visst var det ett stort kliv att kunna trycka några biblar på kort tid och till låg kostnad, istället för att skriva dem för hand vilket tog månader eller år. Men det framsteget kan inte mäta sig med rikedomen i all världens litteratur som sedan dess flödat genom tryckpressar och landat i händerna på människor i alla länder.
Och det är därför jag säger detta till dig nu – den viktigaste i AI-revolutionen är du. För tekniken förändrar världen, kanske mer än något annat, men det är vi människor som gör världen magisk. Det är genom ditt engagemang, ditt intresse, din nyfikenhet och din kompetens som AI kommer att kunna bli det vi behöver.
Det här gäller inom HR som på många andra områden. AI används sedan flera år inom rekrytering. Och nu kan vi använda chattbotar med AI även för onboarding av medarbetare, för att stimulera engagemang, för att ge snabb assistans kring olika frågor och uppgifter och mycket annat.
Men inom alla de här tillämpningarna av AI finns problematik att vara uppmärksam på –datakvalitet, transparens, bias och att algoritmerna ibland missar sådant som vi människor kan ha en intuition för – till exempel en sökande med en ovanlig profil vid rekrytering.
Dessutom har AI ibland helt fel
Därför är det så viktigt att vi människor är med hela vägen. Särskilt inom områden som HR som handlar så mycket om relationer och individer. Det första steget är att bara prova på och att skapa sig en bild av vad AI är och vad det inte är. Just nu finns det stor oro och rädsla för AI. Delvis beror det på att det är något nytt och okänt, men också på att en rad kompetenta experter eldar på ett domedagsscenario som handlar om risken för en AI som blir intelligentare än människan och utrotar mänskligheten.
Jag kan lugna dig med att scenariot är ihåligt. Dagens AI har inget spår av medvetande, ingen vilja och ingen som helst anledning att öka sin intelligens på egen hand. Och vi är inte i närheten av att bygga något sådant.
Och det är av precis samma anledning som människor är så viktiga. Bara med ett medvetande kan du bygga relationer, föreställa dig vad människor tänker och känner, och uppleva vad som är etiskt och moraliskt. Och bara genom att prova AI och diskutera med andra kommer du att förstå vad AI kan hjälpa dig med, och vad du själv vill fokusera på – sådant som känns viktigt och meningsfullt, och som AI inte kan.
Därför är den viktigaste i AI-revolutionen du.
Av: Mats Lewan
Mats Lewan är framtidsspanaren, författaren och ingenjören gör framtiden begriplig och belyser människans roll i en snabbt föränderlig teknikvärld.
Läs mer på: www.matslewan.se