Att navigera i ledarskapets komplexa landskap kräver mer än bara professionell skicklighet; det kräver en djup självinsikt och förmågan att växa både personligt och som ledare. I denna insiktsfulla krönika delar Magnus Ekström, med över två decenniers erfarenhet som chef och ledare, med sig av sina värdefulla erfarenheter och insikter från sitt arbete inom strategisk kompetensförsörjning och som coach. Hans berättelse är inte enbart ett vittnesmål om personlig och professionell resa, utan också en guide som belyser vikten av självutveckling och självförståelse för dagens chefer och ledare. Denna artikel erbjuder inte bara en inblick i Magnus egna erfarenheter utan även en vägledning för alla som söker att förbättra sitt ledarskap genom personlig tillväxt och förändring.
Jag brinner för att utveckla hållbara människor – ett uttryck jag ofta använder, trots risken att det kan låta som ett modeord. Det är dock en genuin strävan hos mig att hjälpa individer att hitta sin väg och sin plats i tillvaron. I mitt arbete inom kompetensförsörjning har jag haft förmånen att interagera med många HR-chefer. Dessa möten har inte bara gett mig värdefulla insikter, utan många av dessa professionella har även blivit kunder och coachklienter i min verksamhet.
I denna krönika vill jag dela med mig av mitt arbete som coach och det som ofta utgör kärnan i mina coachingsessioner tillsammans med chefer och ledare.
Vad är det jag gör som gör att det blir som det blir?
Detta är en fråga jag ofta möts av i början av ett coachingsamarbete. Mina klienter är vanligtvis chefer och ledare, ofta kvinnor mitt i livet som är vana vid att prestera högt, påverka andra och få igenom sin vilja. Men plötsligt finner de sig själva fast, det går inte längre som de har planerat. Det är inte lika roligt längre, och resultaten blir inte som förväntat. Vad hade de egentligen tänkt sig?
När jag ställer mina motfrågor är det vanligt att få svaret ”jag vet inte riktigt”, men bakom detta finns en stark önskan om förändring och klarhet, en längtan efter tydligare resultat eller åtminstone något annat än den rådande situationen.
Mitt tillvägagångssätt i coaching är alltid neutralt, nyfiket, tillåtande och inkluderande. Jag tror att alla gör sitt bästa med de resurser och förmågor de har för stunden. Jag är övertygad om att det alltid finns en positiv intention bakom varje beteende och att varje person har sin egen unika uppfattning om verkligheten, baserad på individuella erfarenheter och övertygelser. Jag ger sällan direkta råd, även när jag blir ombedd att göra det. Istället strävar jag efter att väcka nya insikter och upptäcka den inre potential som ofta ligger dold. Mitt mål är att hjälpa mina klienter att hitta sina egna svar på vad de vill, vad som krävs för att uppnå det, och hur de ska gå till väga för att realisera sina mål.
Mot slutet av en session med en klient kan jag ofta ställa en enkel men djupgående fråga: ”Vad handlar det här egentligen om?” Denna fråga kan öppna upp för nya perspektiv och insikter som ger en helt ny förståelse för situationen.
Drivkrafter och motivation: En resa genom livet
Vår existens formas av en blandning av arv och miljö. Från vår barndom och genom hela livet utvecklar vi olika sätt att hantera världen omkring oss. Vi drivs ibland av utforskande, lust och njutning – detta kallar jag ”Till-motivation”. Andra gånger drivs vi av smärta, rädsla eller till och med hot, vilket jag betecknar som ”Från-motivation”. Intressant nog avtar vår motivation ofta ju längre vi rör oss bort från dessa extremer, vilket leder till att många av oss fastnar i en sorts komfortzon som är svår att bryta sig ur.
Tänk på en typisk ”mitt-i-livet-chef”, ofta en kvinna som i sin ungdom fann glädje och bekräftelse i att prestera väl. Denna tidiga uppskattning och kärlek från närstående kan ha lagt grunden för hennes identitet och drivkraft. Livets resa, från akademiska studier till karriär och familjeliv, har kanske varit fylld med utmaningar: krävande småbarnsår, stressiga arbetsdagar, och till och med perioder av utmattning och sjukskrivning. Åren går, livets utmaningar fortsätter, och plötsligt finner hon att ingenting känns lika meningsfullt eller roligt längre. De tidigare ”kickarna” uteblir, och frågorna börjar hopa sig: ”Borde jag byta karriär? Är det problem i mitt förhållande? Behöver jag nya hobbyer?”
I dessa stunder ställer jag ofta mina klienter några viktiga frågor för att hjälpa dem reflektera över deras nuvarande tillstånd:
1. – Vilken del av dig är det som tänker och känner just nu?
2. – Vilket tillstånd befinner du dig i?
3. – Är du i ett ändamålsenligt tillstånd för att skapa förändring eller fatta beslut?
4. – Vad behöver du ta reda på eller göra först?
Dessa frågor är inte bara ett sätt att navigera i nuet, utan också en bro till självförståelse och framåtblickande förändring.
Navigering genom utmaningar
I mitt arbete med teamcoaching och förändringsledning möter jag regelbundet ledningsgrupper och andra styrgrupper som fastnat i sina processer. Dessa team behöver hjälp att bryta dödläget och ta sig framåt. Ofta har de god insikt om den fysiska arbetsplatsens struktur – som exempelvis hur många dagar som bör tillbringas på kontoret jämfört med hemarbete, eller om arbetsplatsen är fast eller aktivitetsbaserad. De flesta team har en klar uppfattning om VAD de ska göra och, i bästa fall, HUR det ska göras. Men när jag frågar dem VARFÖR de gör det de gör, börjar svaren bli mer osäkra och varierande.
Det är i dessa stunder som jag ofta går djupare in i frågor kring identitet och syfte. Det är inte ovanligt att det blir tyst i rummet när dessa ämnen kommer upp, eller att en ledare tar kommandot och uttrycker sina tankar om organisationens viktigaste mål och riktning. Denna del av coachingen är avgörande, då den hjälper team att inte bara fokusera på deras omedelbara uppgifter och mål, utan också att förstå och anpassa sig till den större visionen och syftet med deras arbete.
För att skapa hårda resultat behöver vi arbeta med mjuka värden
För att åstadkomma konkreta och mätbara framgångar inom såväl personlig utveckling som i organisatoriskt arbete, är det avgörande att inte enbart fokusera på de hårda värdena. En djupare förståelse och ett arbete med de mjuka värdena lägger grunden för verklig och hållbar förändring. Nyckeln ligger i att först och främst lära känna sig själv.
Det första steget i processen är att förstå och ha insikt i sitt eget ’system’ – de unika egenskaperna, värderingarna och drivkrafterna som styr varje individ. Denna självkännedom är kritisk för att kunna navigera effektivt i större system – såsom arbetsplatser, familjer och sociala nätverk. Förståelsen för hur man själv fungerar och påverkas av omgivningen är grundläggande för att skapa betydande förändringar.
Ekologisk kontroll för hållbar förändring
För att en förändring ska vara bestående och fruktbar krävs en balanserad integration av mål i relation till både den interna och externa miljön. Det handlar om att regelbundet utvärdera och justera mål och handlingar för att säkerställa att de är i harmoni med våra värderingar och faktiska möjligheter. Inkongruens och obalans kan annars leda till att förändringar gradvis förlorar sin kraft och återgår till startpunkten.
Den dynamiska processen av förändring
I detta sammanhang är det viktigt att vara öppen för att utforska och ta risker. Att fråga sig själv, ”Är jag redo att utmana mig själv, att testa nya saker? Vad är det värsta som kan hända och hur kan jag hantera det?” Denna typ av introspektion och mod att ta risker är avgörande för både personlig och professionell tillväxt.
Förändring är inte en statisk händelse utan en dynamisk process som kräver kontinuerlig anpassning och utvärdering. Genom att ställa dessa kritiska frågor till sig själv och sitt team, kan ledare säkerställa att de navigerar i rätt riktning mot önskade mål. Det handlar om att finna en balans mellan ambition och verklighet, mellan drömmar och faktiska möjligheter.
En resa genom coachingens värld
I mitt arbete som coach har jag haft privilegiet att stödja och vägleda många klienter, varav en särskilt minnesvärd var en kvinnlig chef mitt under pandemin. Hon stod inför en korsning av livets utmaningar: en förestående skilsmässa, oro kring vårdnaden av barn, en krävande arbetsmiljö präglad av hård konkurrens och till och med tecken på vuxenmobbning från kollegor. Som kvinna med utländsk bakgrund i en mansdominerad bransch kände hon sig ofta utanför och överpresterade ständigt för att känna sig tillräcklig.
Denna komplexa situation gjorde att hon kände sig överväldigad, med motivationen och energin på bristningsgränsen. Som coach var det min uppgift att bedöma hennes coachbarhet och om terapi kanske var en bättre väg framåt. Vi beslöt att ta ett steg i taget. Genom 15 samtal över 1,5 år arbetade vi tillsammans för att skapa förändring.
En metod för självinsikt
Vi använde oss av perceptuella positioner, en teknik som hjälpte henne att utforska olika perspektiv: hennes exmake, barn och kollegor. Denna metod bidrog till viktiga insikter och förändrade hennes syn på sig själv och hennes beteenden. Hon insåg att hon hade negligerat sina egna behov, och hennes liv hade blivit en evig cykel av prestationer och att leva upp till andras förväntningar.
Gradvis började hon hitta tillbaka till sig själv, sina intressen och kände sig hel igen. Detta resulterade i en befordran, och så småningom ett nytt jobb. Hennes personliga liv stabiliserades också – skilsmässan genomfördes smidigt och barnen blev gladare eftersom hon blev mer närvarande och gladare. Dessutom slutförde hon sin doktorsavhandling. Att bevittna denna transformation ger mig enorm tillfredsställelse och bekräftar varför jag älskar mitt jobb så mycket.
Detta samarbete påminner mig om elitidrotten, där psykologiskt stöd och coaching är grundläggande. Liksom en elitidrottare, står en chef inför ständiga utmaningar utan mycket tid för träning eller fortbildning. Genom min utbildning till coach och förändringsledare vid Gothia Akademi, där många kurskamrater var HR-chefer och ledare, lärde jag mig vikten av personlig utveckling och ett coachande förhållningssätt.
5 tips att coacha dig själv
1: Identifiera dina drivkrafter och motivationer: Förstå vad som verkligen driver dig. Är det prestation, erkännande, eller något annat? Genom att identifiera dessa kan du bättre förstå dina handlingar och varför vissa saker känns mer meningsfulla än andra. Reflektera över dina tidigare erfarenheter och vad som har motiverat dig under olika skeden i ditt liv.
2: Självreflektion och ärlighet: Ta dig tid att reflektera över dina nuvarande situationer och känslor. Ställ dig själv djupgående frågor som ”Vilken del av mig tänker och känner just nu?” och ”Är jag i ett ändamålsenligt tillstånd för att skapa förändring?” Genom att vara ärlig mot dig själv kan du identifiera områden där du behöver växa eller förändras.
3: Sätt tydliga mål och delmål: Skapa en tydlig plan för vad du vill uppnå. Detta innebär att sätta både långsiktiga och kortsiktiga mål. Var specifik och realistisk i dina mål och tänk på hur dessa mål bidrar till din övergripande livsväg och personliga tillfredsställelse.
4: Utveckla självmedvetenhet: Var medveten om dina styrkor, svagheter, värderingar och hur dessa påverkar dina beslut och beteenden. Genom att förstå dig själv på djupet kan du bättre navigera i ditt personliga och professionella liv.
5: Sök balans och harmoni: Sträva efter att skapa en balans mellan dina professionella ambitioner och personliga behov. Detta kan innebära att hitta sätt att integrera dina passioner och intressen i ditt dagliga arbete eller att säkerställa att du tar tid för avkoppling och återhämtning.
Kom ihåg, själv-coaching är en kontinuerlig process som kräver tålamod och uthållighet. Det handlar om att lära känna dig själv på en djupare nivå och att ständigt sträva efter personlig tillväxt och utveckling.
Avslutande tankar: investering i självutveckling
Som ledare är det viktigt att förstå att när vi mår bra, mår våra medarbetare ofta också bättre. Detta välmående sprider sig och bidrar till en hållbar, positiv arbetsmiljö. Att investera i sig själv är en av de mest betydelsefulla sakerna vi kan göra – inte bara för oss själva utan också för de människor som omger oss.
Genom att följa Magnus Ekströms resa och lärdomar från världen av coaching, har vi fått en djupare förståelse för de mångfacetterade aspekterna av personlig utveckling och ledarskap. Hans berättelse illustrerar på ett kraftfullt sätt hur självinsikt, reflektion och mod att ompröva och förändra kan forma inte bara våra egna liv, utan också de miljöer vi verkar i. Som Magnus framhåller är investeringen i självutveckling en av de mest betydande handlingar vi kan göra – för oss själva och för de som omger oss. I en värld som ständigt förändras och utmanar oss, erbjuder denna insikt en vägledning för att skapa en mer meningsfull, balanserad och framgångsrik tillvaro, både professionellt och personligt.
Mer om:
Magnus Ekström är certifierad professionell coach och förändringsledare. Tillvardags jobbar han som rådgivare till chefer genom Capere Competence Group som består av bolagen HERO , Closers och Addere.
Läs mer om Magnus här eller connecta med honom på LinkedIn här