Alla VILL tänka uppbyggligt. Egentligen. Det gynnar vår arts fortlevnad. Konstruktiv interaktion människor emellan främjas när vi bekräftar varandra. För ensam är i långa loppet definitivt inte stark. Vi är helt enkelt till hundra procent beroende av varandra.
Men nu är vi ju som vi är. Vi är bra på att sätta käppar i hjul. För oss själva och för andra. Att ställa till det. När vi ställer till det blir det i slutändan sällan bra för någon.
Det kan finnas många bidragande orsaker till att saker och ting blir fel, en sådan företeelse i vår uppskruvade tid, både privat och professionellt, stavas stress. Stress som bränsle gör att vi lätt låser oss, att vår tankeförmåga hämmas, känslorna får ”härja fritt”. Och med negativa känslor, utan utrymme för reflektion, är det nära till hands att det går snett. Reptilhjärnan styr, har oss i sitt våld. Det allvarliga är att i interaktion med andra sätter speglingsmekanismerna in. Vi präglar och påverkar vår omgivning negativt. Om någon inte bara känner sig påverkad utan också direkt utsatt svarar hen med samma mynt, istället för samspel uppstår motsatsen, kanske till och med konflikt.
Det var väl inget nytt, kanske du tänker? Nej, jag vet. Men jag vet också att den här typen av självklarheter måste vi alla ständigt påminna oss om för att kunna utveckla vettiga förhållningssätt. Inte minst på jobbet där mindre bra relationer kan vara väl så svåra att reparera. Konsekvenserna för det lag man är en del av kan bli inte bara dåliga utan till och med destruktiva.
Så okej, förhållningssätt. Vad? Hur?
Jo, det handlar om att försöka ha några saker hundra procent top of mind. Att t ex trots meningsskiljaktigheter, och ibland kanske också mindre bra bemötande, kunna se sig själv ”segla som en svan över vattenytan”. Simfötterna däremot, paddlar febrilt men det uppfattar ingen. Det intressanta är att man inte bara påverkar sin omgivning i positiv riktning – man påverkar sig själv. För att man hinner tänka, och simsalbim, förutsättningarna för bättre interaktion ökar. Att förmedla lugn är oslagbart.
Och om man tycker att någon är riktigt dum, rent av elak, minns Michelle Obamas ord: ”When they go low, we go high”. Kan det sägas bättre? Som alltid, det geniala är det som sägs med självklar enkelhet.
Ett tredje förhållningssätt är att vad som än (i alla fall nästan) uttrycks och sker sträva efter att vara vänlig – men bestämd. Att vara vänlig men bestämd förmedlar mjuk kontroll och naturlig auktoritet.
Låt oss konstatera att kommunikation handlar om att MÖTA. Det vill säga som själva ordet kommunikation, sprunget ur det latinska communicare, ursprungligen betyder: att göra tillsammans och detta kräver ibland extra ansträngning. Att möta måste inte handla om att acceptera, om att hålla med varandra. Men det handlar om att visa vilja för att på något sätt förstå. I långa loppet är det det enda sättet att skapa något som för all del inte är fulländat men – hanterbart, hållbart, bärkraftigt. Som kanske kan leda till något, för alla, lite, positivt. Eller tänk, till och med mycket positivt.
Motsatsen, att inte möta, innebär – ytterst – att skada sig själv.
Av: Per Furumo
Per Furumo, konsult i talarträning/retorik/presentationsteknik. Som röstspecialist sticker Per ut bland Sveriges retorikkonsulter. Bland kunderna finns en mängd av våra stora företag och organisationer, de stora bankerna, Regeringskansliet, EU-kommissionen, Karolinska Institutet, Advokatsamfundet offentliga personer inom näringslivet samt många andra.