Jag var nyligen på ett seminarie på temat ”Ledarskap i en orolig tid” som arrangerades av Passioneffect och Eventeffect i samarbete med Solvalla. Sedan pandemin bröt ut 2020 så har så mycket i vår omvärld förändrats på alla nivåer. Vi arbetar nu i hybridlösningar och delar vår tid mellan arbetsplatsen och hemmet. Den tekniska utvecklingen av digitaliseringen och nyttjandet av AI går bara fortare och fortare. Vad händer med relationen mellan ditt varumärke och dina medarbetare? Företag som inte satsar på att bygga ett starkt arbetsgivarvarumärke och samtidigt rusta sin organisation för AI tappar inte bara tempo – de riskerar att tappa relevans.
”-Hjälp jag hinner inte med i utvecklingen, allt går så fort!” Känner du igen dig i känslan? Det går fortare och fortare i dagens alltmer komplexa affärsmiljö. Om man sedan adderar det helt förändrade och mer flexibla arbetssättet efter pandemin i kombination med den digitala utvecklingen så blir det nästan övermäktigt.
Nu är det inte längre tillräckligt att ”bara” erbjuda en konkurrenskraftig produkt eller tjänst och en schysst arbetsplats. Företagens förmåga att attrahera, behålla och utveckla rätt kompetens är i många fall det som avgör framtida framgång. Här spelar nu employer branding – arbetsgivarvarumärket – en helt avgörande roll framåt.
Samtidigt sker en teknologisk transformation där AI snabbt blir en integrerad del av allt från affärsmodeller till operativa processer. Denna utveckling ställer helt nya krav på företag att inte bara förhålla sig till tekniken – utan att aktivt rusta organisationen för att nyttja den. Det är här kopplingen mellan employer branding och AI blir affärskritisk.
Employer branding – från image till strategi
Traditionellt har employer branding ofta betraktats som en fråga för HR och kommunikation. Men i en marknad där kompetens är en trång sektor – inte minst inom teknik, analys och innovation – behöver synen på arbetsgivarvarumärket lyftas till högsta ledningsnivå.
Enligt Kairos Future är framtidens talanger mer värderingsstyrda än tidigare generationer. De söker arbetsgivare som erbjuder mer än bara lön – de vill bidra till något större, utvecklas professionellt och känna framtidstro.
Att som företag inte kommunicera – och leva – ett syftesdrivet, transparent och teknikorienterat arbetsgivarerbjudande är att missa både talang och tempo.
Teknikens roll i attraktionskraften
Employer branding handlar i ökande utsträckning om att visa hur företaget hanterar framtiden. AI och digitalisering är i detta sammanhang mer än tekniska verktyg – de är signaler på hur företaget möter förändring, innovation och lärande.
Företag som satsar på att utbilda sin personal i AI, automatiserar smart och tillåter medarbetare att experimentera med ny teknik, upplevs som dynamiska, progressiva och relevanta. Utöver detta även ett aktivt arbete kring hälsa och välmående för sina medarbetare. Detta är avgörande i kampen om talang.
En rapport från McKinsey visar att företag som lyckas kombinera ett tydligt syfte med en offensiv strategi för AI-integration, är upp till 1,5 gånger mer lönsamma än sina konkurrenter. Att satsa på AI-kompetens är alltså inte bara en fråga om effektivitet – det är en väg till ökad attraktionskraft och affärsresultat.
Riskerna med att stå still
Vi har många historiska exempel på vad som händer när företag inte anpassar sig till ny teknik: Kodak som missade den digitala kameran, Blockbuster som inte såg potentialen i strömningstjänster.
Dagens motsvarighet är företag som ignorerar AI:s möjligheter – eller som inte gör tekniken tillgänglig för sina medarbetare. Det skapar en kultur där rädsla och passivitet ersätter lärande och nyfikenhet. Att inte följa med utvecklingen kan bli en mycket dyrköpt lärdom!
Framtidens attraktiva arbetsgivare
Framtidens arbetsgivare kommer att kännetecknas av tre saker:
1: Syfte och riktning – De kommunicerar varför de finns och hur de bidrar till samhällsutveckling.
2: Lärandekultur – De investerar i kompetensutveckling, särskilt inom nya teknologier som, till exempel, AI.
3: Mod att förändras – De är inte perfekta, men de vågar testa, lära nytt och utvecklas tillsammans med sina medarbetare.
Det handlar inte om att ha svaren – det handlar om att skapa en miljö där frågorna får plats och där utveckling är ett gemensamt uppdrag. ”-Leader are partisans of culture” (Gianpiero Petriglieri, SEAD Professor).
Sammanfattning
Employer branding och AI är två sidor av samma mynt. Det handlar om att bygga relevans – både som varumärke och som arbetsgivare. Företag som missar att förena dessa perspektiv riskerar att tappa både kompetens, innovationsförmåga och marknadsandelar.
Men de företag som lyckas… de kommer inte bara att attrahera framtidens talanger – de kommer att skapa framtiden tillsammans med dem!
Av. Peter Lingmerth