När arbetsmiljö och medarbetares säkerhet blir allt viktigare, visar Piteå kommun vägen med sin satsning på VR-utbildning i första hjälpen – ett innovativt steg mot en tryggare arbetsplats. Kan det här bli ditt nästa steg även för er organisation?
Under hösten 2022 gjorde Piteå kommun den obligatoriska internutbildningen i förflyttningsteknik för vård och omsorgspersonal tillgänglig året om genom att införa utbildningen i VR (Virtual Reality) i vård- och omsorgsverksamheterna. Totalt 42 VR-glasögonpar med tillhörande handkontroller har köpts in och fördelats för att vara lättillgängliga för personal på särskilt boende, i hemtjänsten, på gruppbostäder och inom personlig assistans. Särskilda VR-ombud är utsedda för att kunna hjälpa till om behov finns.
– Nu tar vi nästa steg och har köpt in utbildningen i första hjälpen till fyra av våra headsets. Arbetsplatserna har fått anmäla intresse och först ut att testa är nattpatrullen, Djupvikens hemtjänst, Berggården och Norrfjärden/Rosviks hemtjänst. De kommer prova utbildningen i cirka två månader, sedan får fyra nya arbetsplatser möjlighet att testa, säger Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare, Socialtjänsten, Piteå kommun.
Utbildningen tar cirka 30 minuter och innehåller olika realistiska scenarion för att användaren ska komma så nära verkligheten som möjligt för att lära sig rädda liv. Användarna får lära sig hur de ska agera:
- När någon är medvetslös
- När någon är medvetslös och inte andas
- Vid stroke
- Vid större blödning
- När en person satt i halsen
– Jag har själv testat utbildningen och det är en otroligt verklig upplevelse. Det bästa är om man kan prova göra utbildningen flera gånger. Tanken är att alla medarbetare som idag har tillgång till VR-utbildningen i förflyttningsteknik ska få möjlighet att prova utbildningen i första hjälpen. Vi kommer utvärdera löpande och förhoppningen är att vi ska ha möjlighet att köpa in utbildningen till fler headsets framöver, säger Ewa Karlsson Sjölander.