Det kan vara förvirrande att navigera genom begreppet hållbarhet, alla dess varianter & dimensioner. Personligen blir jag nästan vilsen när någon säger hållbarhet. Vad handlar det om egentligen och vad menar man just i detta fall? Finns det något område inom hållbarhet som är viktigare än något annat och varför i så fall?
Jag har haft förmånen att inneha många olika befattningar inom flertalet branscher men framför allt haft den stora lyxen att jobba med ett brett spektrum av olika människor, företag och varumärken från olika delar av näringslivet, både nationellt och internationellt. Personligen har jag landat i att den sociala hållbarheten kopplat till kommande generationer är fundamentet och grunden för att resten av våra utmaningar skall gå att lösa.
En gemensam utmaning för oss alla
Under många samtal vid middagsbordet där hemma har diskussionen, ämnena och åsikterna från mina barn till och från gjort ont ända in i hjärtat. Det har påverkat bilden av situationen vi befinner oss i, bilden av mig själv som make, pappa, vän, kollega, medarbetare, ledare och i förlängningen, som svensk medborgare. I alla dessa roller lever jag i förhoppningen att jag på något sätt är en liten förebild för någon.
Allt som händer i vårt samhälle idag med gängkriminaliteten, krig i vårt närområde och internationella händelser, påverkar både oss och omvärldens bild av oss svenskar och Sverige. Hur får vi stopp på det här och var börjar vi? I media både ser och hör jag ändlösa debatter och diskussioner i ämnet och det känns som en historia utan slut. Mest handlar det tyvärr om vad ”andra” inte har gjort.
Handen på hjärtat – har vi, du och jag, verkligen gjort det vi kan och borde?
Utmaningen – nuläget
För ett tag sedan var jag på en middag med vänner där jag hamnade i diskussion med min bordskamrat. Han har jobbat 25 år inom skolan med unga barn som har utmaningar av olika slag. Han har varit extrapappa till ett stort antal av eleverna och jobbat, mer eller mindre, ”24/7” under alla dessa år. Under vårt samtal så berättade han för mig att för 10-15 år sedan, då gick det att ”rädda” en ungdom via insatser och aktiviteter som, t ex, att ta in idrottsprofiler som de fick träna med och på så sätt få upp ögonen för exempelvis idrotten.
Idag spelar det ingen roll alls. Han berättade för mig att han kan se i ögonen på 10-12-åriga ungdomar om det redan är kört eller ej. ”-Jag kan ställa Zlatan på fotbollsplanen, men det spelar ingen roll!”. Tyvärr lockas många av dem via yttre påverkan av snabba pengar, smycken och respekt, det här ser och läser vi om dagligen.
När nästa generation tappar tron på framtiden blir det vår gemensamma plikt att agera och ta ansvar i våra olika roller, befattningar och sammanhang. Barnafödandet idag är det lägsta sedan mätningarna startade 1749 enligt SCB och den största anledningen är de ungas oro för framtiden och hur det ser ut i vår omvärld. Under våren har det varit ett stort antal både inslag och artiklar på nyheterna och i dagstidningar kring att unga inte vill ha barn på grund av oron de har för framtiden.
Ingen kan göra allt men alla kan göra något! Jag vet, det är en klyscha, men om vi alla, på riktigt, verkligen gjorde något – vilken effekt det skulle få!
Möjligheten – ett område där alla kan bidra
För mig ser jag inget annat hållbarhetsområde som är viktigare än den sociala hållbarheten just nu. För mig framstår den som den mest kritiska faktorn. Har vi inte en kommande generation med framtidstro, engagemang, ett sammanhang där de känner att de bidrar, blir respekterade och brinner för det man gör, då kommer våra övriga hållbarhetsmål och utmaningar vara långt mer än vad vi mäktar med att hantera.
Läs gärna rapporten från Idéer för livet – Ung i Sverige 2024 (https://ideerforlivet-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2024/03/Ung-i-Sverige-2024-Ideer-for-livet.pdf) en bra sammanfattning om ungas tankar och åsikter om, bland annat, den upplevda tryggheten i dagens samhälle men även framtiden. Det finns ändå små strimmor av hopp och halmstrån att greppa efter tycker jag.
Under de år som jag haft förmånen att verka i samhällsbyggnadsbranschen så har jag än mer insett möjligheterna som finns om vi alla bestämmer oss för att agera och göra det vi kan, med de resurser var och en har. ESG-frågorna är idag högt upp på de flesta företags agendor och diskuteras och debatteras livligt både internt och externt. Här har vi en gyllene chans att ta tag i utmaningen och bidra med en viktig byggsten i vårt samhälle och det nya Sverige – nästa generation.
Det finns många företag där ute som gör mycket bra saker – nu måste vi få med resten, det är då vi skapar effekten och gör skillnad – på riktigt. Att sedan företagen bygger både sitt eget och sina medarbetares varumärke i sammanhanget blir en bonus för alla!
Slutsatser
Alla vi har våra egna personliga varumärken, vi är också en del av att skapa, bära och förmedla de varumärken, företag och organisationer som vi representerar i våra olika roller och sammanhang. Alla vi tillsammans bygger också varumärket Sverige som blir en plats där näringsliv kan blomstra och växa, där människor skall känna sig trygga och värdefulla och en plats där kommande generationer känner trygghet samt att de kan bidra och göra skillnad – på riktigt!
Slutligen står vi inför frågan: Hur kan vi, som individer, som anställda, ledare och företagare, anta utmaningen och aktivt bidra till att skap ett samhälle präglat av tillförsikt, trygghet och framtidstro?
Genom att vara medvetna om vårt inflytande och agera med ansvar kan vi vara med och forma en hållbar ljusnande framtid för våra barn och kommande generationer. På temat ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något”: Börja i det lilla i din egen närhet och gör det inte för stort och svårt från start.
- Som enskild individ och medmänniska: Var och hur kan du exempelvis engagera dig för att skapa en meningsfull fritid för ungdomar? Finns det en förening eller verksamhet där du kan bidra med din erfarenhet och dina kunskaper?
- Som företag: Vad kan ni göra för att bidra till ett tryggare samhälle i er närhet? Erbjuder ni praktikplatser, sommarjobb? Har ni något CSR-initiativ där både företaget och medarbetarna är med och kan göra skillnad?
På min förra arbetsplats hade jag förmånen att som VD både initiera och driva samarbete med partners inom hållbarhet och trygghet vad gäller samhällsbyggnadssektorn. Via dessa partnerskap erbjöd vi även våra kunder i nästa steg att kunna bidra till samma mål och syfte, så även våra medarbetare som på individnivå kunde engagera sig i olika hjälpprojekt. Var och en känner att man bidrar och kan göra skillnad, samtidigt bygger det kulturen och en liten känsla av stolthet i din organisation.
Privat är jag ideellt engagerad inom ungdomsidrotten och har varit de senaste 15 åren. Man blir glad ända in i hjärtat när man ser viljan, utvecklingen, sammanhållningen växa. Det gör nästan att man växer lite själv också.
Det finns mängder av möjligheter att vara med och göra skillnad, direkt eller indirekt, för kommande generationer. Många bäckar små som förhoppningsvis leder till en ljusare framtid för kommande generationer.
Mitt yngsta barn tar inom någon månad studenten – jag hoppas att ”den ljusnande framtid är vår!”
Av: Peter Lingmerth
Thought Leader hos Passioneffect
inom hållbarhet och brand management
Läs mer: Det svenska varumärket – Bullerbyn eller buller i byn?