Trump-administrationens hot om högre tullar har skakat om det svenska näringslivet. Utspelen om nya 25-procentiga tullar på all import från EU, inklusive tidigare utspel om höjda tullar på utländskt stål och aluminium, förväntas ge stor påverkan på svensk export – och fler förändringar väntar.
Bo Berndtsson är advokat och delägare på Setterwalls Advokatbyrå. Med över 20 års erfarenhet av svensk och internationell affärsjuridik, och en lång bakgrund inom globala storbolag, stöttar han företag i att motverka affärsrisker och bygga långsiktigt framgångsrika verksamheter. Nu analyserar den erfarne advokaten konsekvenserna av de amerikanska tullarna för svenska bolag.
– Alla företag som exporterar till USA måste skyndsamt se över sina avtal och göra en solid riskbedömning. Det här är en relevant fråga för alla aktörer, oavsett var i leverantörsledet man befinner sig. Störst påverkan ser vi inom industrier där insatsvaror spelar en avgörande roll. Fordonsbranschen kommer att drabbas extra hårt, med sina komplexa produktionsled, långa leverantörskedjor och tusentals eller till och med tiotusentals komponenter i varje produkt. Den ackumulerade effekten blir väldigt stor, säger Bo Berndtsson, advokat och delägare på Setterwalls.
Med ett stort antal leverantörer finns det också ett stort antal relationer och avtal att ta hänsyn till – och det är i avtalen som svenska bolag bör påbörja sitt analysarbete för att förbereda sig, enligt Bo Berndtsson:
– Efter en lång tid med en liberal handelspolitik ser vi nu nya sanktioner, höjda tullar och begränsningar i handeln. Vi vet ännu inte hur EU kommer att svara, men vi vet att det ligger i allas intresse att få klarhet i vad som gäller. Där är de befintliga avtalen en bra och konkret plats att börja på. Att ha en uppdaterad bild av villkoren är avgörande när förutsättningarna ändras, och gör det enklare att fatta välgrundade beslut.
Så kan svenska bolag förbereda sig på nya handelsregler
1. Gå igenom befintliga avtal
Man gör klokt i att som företag skaffa sig en klar bild av nuläget, gå igenom sina befintliga avtal och ställa sig ett antal viktiga frågor. Vem betalar vad, och vem är ansvarig när förutsättningarna förändras? Finns det klausuler i avtalen som reglerar valutaförändringar, råvarupriser eller andra externa faktorer?
2. Analysera möjligheter och risker för omförhandling
Värdera vilka möjligheter som finns för omförhandling och vilka risker som kan uppstå, givet hur avtalet ser ut. Finns det klausuler i avtalet som någon av parterna kan använda vid en förhandling? Exempelvis kan hardship-klausuler, force majeure-klausuler eller prisjusteringsmekanismer behöva ses över.
3. Utvärdera företagets övergripande riskexponering
Ett avtal kan vara tydligt skrivet, men i praktiken kan det ändå uppstå situationer där en part vill ändra villkoren. Vad händer om motparten kräver en förändring? Även om det inte uttryckligen står i kontraktet kan det innebära att man tvingas hantera nya krav. Ställ frågan: Hur ser vår totala riskexponering ut i den här specifika situationen? Det är alltid värdefullt att ha insikt i, men nu i ännu högre grad, givet den nya geopolitiska situationen.
4. Tänk långsiktigt
Hur långvariga förändringar står vi inför? Om tullarna är tillfälliga kan det vara klokt att avvakta – men om det handlar om en permanent förändring krävs nya strategiska beslut. Många företag har miljardinvesteringar i Sverige och i andra länder inom EU, och att till exempel flytta produktionen påverkar hela värdekedjan och är inget som görs över en natt. Därför är det viktigare än någonsin att analysera både kortsiktiga och långsiktiga effekter innan man vidtar åtgärder.
5. Håll koll på läget
Följ utvecklingen noggrant! Det kan låta självklart, men var proaktiva i er omvärldsbevakning och räkna med att förutsättningarna kan ändras snabbt de kommande åren.
Mer om: Setterwalls Advokatbyrå är en advokatbyrå som jobbar med alla områden inom affärsjuridik, med stor samlad erfarenhet inom de flesta branscher. Tillsammans är vi fler än 320 medarbetare som verkar utifrån Stockholm, Göteborg och Malmö. Läs mer på hemsidan.