Vi har under en längre tid diskuterat framtidens kontor. Vi är nog alla eniga om att hybridarbetet är det nya normen. Så nu när många företag ser över sina kontorsytor står vi inför en intressant fråga: Hur kan vi göra kontoret mer än bara en plats för arbete – hur kan vi göra det till en plats som är bra för hjärnan? En plats där vi kan hitta fokus, bli inspirerade och känna oss trygga och samarbeta effektivt?
Vad är ett hjärnvänligt kontor
Ett hjärnvänligt kontor är en kontorsmiljö utformad för att stödja vår hjärnas behov, minska stress och där vi kan må och prestera på vårt bästa. Ett sätt att göra detta är genom biofili, vilket betyder att vi människor har en naturlig dragning till naturen och mår bra av att ha den omkring oss. På kontoret kan biofili innebära att vi tar in element som påminner oss om naturen – som gröna växter, naturliga material som trä och sten, och till och med ljud som porlande vatten. Det kan också innebära att vi använder naturligt ljus och färger som skapar lugn och harmoni. Allt detta hjälper till att minska stress, öka kreativiteten och förbättra vårt generella välmående. Biofili handlar om att skapa en inomhusmiljö som gör att vi känner oss mer förankrade och harmoniska – precis som vi gör när vi är ute i naturen.
AMF Fastigheter satsar på det nya kontoret
För AMF Fastigheter, som jag nyligen intervjuade i min podd Aumla Winning with Wellbeing, var just biofili en stor inspiration när de utformade sitt nya kontor. De ville skapa en miljö där medarbetarna kan hitta både lugn, möjlighet till fokus och inspiration.
För Hanna Mossfeldt som var projektledare för flytten till det nya kontoret var det också viktigt att betona värdet med att ses fysiskt. Vi människor är sociala varelser, och även om vi har blivit duktiga på att träffas digitalt är det något oersättligt med att mötas fysiskt. Ett hjärnvänligt kontor är en plats där vi kan mötas, bolla idéer och skapa något större tillsammans. Det är där kraften i kollektiv intelligens kommer fram – när vi bidrar med våra olika perspektiv och når nya höjder tillsammans.
Sensorer hjälper oss förstå hur kontoret används
För Hanna är det viktigt att förstå hur deras nya kontor används för att kunna förstå och dra lärdomar kring vad som fungerar och vad som behöver utvecklas vidare. Genom att använda sensorer och samla in data får de en kontinuerlig och detaljerad bild av hur olika ytor används. Det kan handla om att förstå vilka områden som är mest populära för fokuserat arbete, vilka mötesrum som bokas upp mest, mer eller vilka platser som kanske står tomma och outnyttjade. Då alla ytor har olika färgsättning och möblering kan slutsatser dras kring vilka miljöer som fungerar bäst för olika typer av möten och arbetsuppgifter.
Framtidens kontor
Jag tror att framtidens kontor handlar om att skapa en miljö där medarbetarna verkligen vill vara. Ett kontor där vi känner oss inspirerade, sedda och trygga. Genom att satsa på hjärnvänliga principer, biofili, flexibel design och en strategi som stödjer fysisk, mental och social hälsa kan vi skapa arbetsplatser som bidrar till både medarbetarnas välmående och företagets framgång.
Mer om: Miriam Sundholm är en engagerad hälsostrateg och grundare av Aumla, ett konsultföretag som arbetar med att förbättra produktivitet, arbetsglädje och välmående i organisationer. Läs mer på Aumlas hemsida här
Läs också: Framtidens kontor: Måste vi fortfarande ses fysiskt?