Säkerhetspolisen meddelar att terrorhotnivån nu höjs från ”förhöjt” till ”högt hot” med bakgrund i ett försämrat säkerhetsläge som gäller attentatshot mot Sverige. Denna allvarliga förändring signalerar att myndigheten förutser att detta höjda hot kommer att vara bestående under en längre tid. I denna artikel diskuterar vi från ett ledningsgruppsperspektiv hur företag och organisationer bör navigera i detta förändrade säkerhetslandskap, för att säkerställa skydd och trygghet för sina anställda, kunder och verksamhet.
I den förändrade säkerhetssituationen för Sverige ställs företagen inför utmaningen att anpassa sina säkerhetsåtgärder. Säkerhetspolisen (Säpo) informerade på torsdagen att Sveriges terrorhotnivå har ökats från ”förhöjt” till ”högt hot”, vilket motsvarar en förändring från tre till fyra på en femgradig skala meddelar säkerhetspolis Charlotte von Essen. Säpochefen betonade under pressträffen att det gäller att ta situationen på allvar, men samtidigt inte göra inskränkningar i vardagen.
– Vårt budskap är att vi ska leva som vanligt, men vara medvetna om den situation vi befinner oss i och att det är viktigt att man håller sig informerad, sade hon.
Hur bör då företagen anpassa sig till denna nya omständighet?
Enligt säkerhetspolisen handlar det om att företagen bör ha personal som är både pålitlig och lojal. Vidare bör företagens fysiska säkerhet stärkas, vilket innefattar robusta låssystem, effektiva larm och tillförlitliga övervakningssystem. Informationssäkerheten får inte heller förbises; det är avgörande att skydda viktig information från att avslöjas, förändras, bli otillgänglig eller helt förstöras. Även Myndigheten för samhällsskydd (MSB) och beredskap erbjuder vägledning för att förebygga risken för attentat och våldshandlingar.
Förståelse och kunskap
Det är centralt att hela organisationen, från ledningsgrupp till enskilda medarbetare, förstår vad en höjd terrornivå innebär. Detta inkluderar att hålla sig uppdaterad genom officiella kanaler, såsom Säkerhetspolisen eller Krisinformation, för att få den mest aktuella och korrekta informationen.
Riskanalys
Varje arbetsplats bör genomföra en riskanalys för att identifiera potentiella hot och sårbarheter i sitt eget sammanhang. Det kan inkludera fysiska platser, tillgång till viktig information eller digital infrastruktur.
Kommunikation
Öppen och tydlig kommunikation är avgörande. Medarbetare bör informeras om den aktuella situationen, vilka åtgärder som vidtas på arbetsplatsen och vilket stöd som finns tillgängligt för dem. Det skapar en känsla av säkerhet och tillit.
Säkerhetsrutiner
Se över nuvarande säkerhetsrutiner:
- Fysisk säkerhet: Överväg att förstärka byggnaders säkerhet, t.ex. genom att förbättra låssystem eller övervaka entréer och utgångar.
- Cyber säkerhet: Kontrollera organisationens IT-säkerhet för att förhindra cyberattacker eller informationsläckage.
- Personalutbildning: Utbilda personalen i att upptäcka och rapportera misstänkta aktiviteter eller föremål.
Psykologiskt stöd
Terrorhot kan skapa rädsla och ångest. Erbjud stöd, såsom tillgång till företagshälsovård eller andra resurser, för medarbetare som känner oro över situationen.
Förberedelse för nödsituationer
- Evakueringsplaner: Säkerställ att det finns tydliga och effektiva evakueringsplaner på plats och att alla anställda är bekanta med dem.
- Övningar: Genomför regelbundna övningar för att testa och förbättra beredskapsplaner och respons vid en eventuell incident.
Var noga med att alltid kontrollera informationen från rätt källa, dvs var källkritisk till det du läser och delar.
Här finns sidor med information som håller dig uppdaterade:
Säkerhetspolisen (SÄPO)
Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB)
Krisinformation