Snälla IT-bolag toppar listan över Sveriges Bästa Arbetsplats
Castra, Visionite och Nora Consulting Engineers har utsetts till Sveriges bästa arbetsplatser 2024 av Great Place to Work, som rankar arbetsplatser baserat på medarbetarnas egna omdömen för tjugofjärde året i rad.
De tre företagen kännetecknas av en kultur där snällhet är en ledande princip, samt platta organisatoriska strukturer som ger medarbetarna möjlighet att påverka sin egen lön och semester.
Vilka arbetsplatser är bäst att jobba för? Jeanette Bergvall, vd för Great Place to Work i Sverige, förklarar: ”Vi har frågat de enda som kan veta, medarbetarna själva. Efter att ha analyserat nära 50 000 medarbetarundersökningar har vi svaret. De organisationer som lyckats allra bäst har en hög grad av tillit, rättvisa, stolthet och kamratskap i verksamheten”, berättar Jeanette.
Ledarna får toppbetyg av sina medarbetare
Great Place to Work utvärderar varje år arbetsplatskultur globalt, inklusive i Sverige, där 65 svenska företag kvalificerade sig för listan över de bästa arbetsplatserna i år. Cheferna på dessa företag uppskattas för sin öppenhet, rättvisa, förtroende för sina team och för att leva enligt de värderingar de främjar. Anställda känner stolthet över sitt arbetsgivares samhällsbidrag och upplever sina jobb som meningsfulla.
Bland vinnarna finns IT-företagen Castra och Visionite samt Nora Consulting Engineers inom infrastruktur, alla framhäver platta organisationer med få ledningsnivåer och värderingsbaserad rekrytering. Castra och Visionite erbjuder dessutom flexibla löne- och pensionsmodeller där medarbetare själva kan påverka sin ekonomi.
Hur har de fått så nöjda medarbetare?
Castra Group, IT-konsultbolag från Göteborg med sju kontor i Sverige. Vinnaren stora organisationer (+250 medarbetare).
”Medarbetarna bestämmer själva lön och semester”
Elin Toft, grundare och vd: ”Vår mission är att ge människor frihet, möjligheter och medbestämmande. Våra konsulter kan själva bestämma över sin lön, semester, vilka uppdrag de vill ta, utbildningar och sin pension. Vår struktur gör det också möjligt för medarbetarna att vara med och styra bolagets beslut i stort och smått.”
Elins råd till andra företagsledare: ”Tänk inte att du ska skapa bolaget, tänk att ni ska skapa det tillsammans.
Visionite, IT-konsultbolag från Umeå med 16 kontor i Sverige. Vinnaren mellanstora organisationer (50-249 medarbetare).
”Snällhet viktigaste egenskapen när vi anställer”
Magdalena Persson, HR-chef: ”Våra grundare startade företaget med snällhet och livsbalans som viktigaste ledord. Snäll kan låta banalt, men är den egenskap vi värderar högst i organisationen. Vi vill vara – och jobba med – snälla människor, göra ett bra jobb och ha roligt tillsammans. Vi har också en flexibel lönemodell som ger våra IT-konsulter full frihet att styra över sin tid och lön.”
Magdalenas råd till andra företagsledare: ”En bra kultur börjar med ledningen. Se till att ledarna är enade kring kulturen och svetsa samman alla chefer för att bygga en bra organisation.”
Nora Consulting Engineers, konsulter inom infrastruktur, Stockholm. Vinnaren små organisationer (20-49 medarbetare).
”Trivsel och tillväxt hänger ihop”
Paul Bandak, grundare och vd: ”Vår främsta framgångsfaktor är extremt korta beslutsvägar, från idé till handling, som ger delaktighet och en vinnande kultur. Vid rekryteringen är vi mycket noga så att vi bygger ett bra lag. Vi är ett snabbväxande företag som belönats med Gasellpriset och är övertygade om att trivsel och tillväxt hänger ihop. Nu är vårt mål att placera oss topp 15 bland Sveriges Bästa Arbetsplatser fem år i rad.”
Pauls råd till andra företagsledare? ”Investera i gemenskap. Vi har en generös after work varje månad och gör något större fyra gånger per år, som en resa till Italien i höstas.”
Stora organisationer (+250 medarbetare)
1: Castra AB
2: Centiro
3: CAG
4: Sopra Steria
5: Sparbanken Skåne
6: DHL Express Sweden
7: Tyréns
8: Tre
9: Specsavers
10: Hilti Svenska AB
11: Bengt Dahlgren AB
12: Erik Olsson Fastighetsförmedling AB
13: Accenture Sverige
14: Lunds Kommuns Fastighets AB
15: Synoptik Sweden AB
16: Liseberg
17: BMW Group
18: Elajo
19: MTA
20: Veho
Medelstora organisationer (50-249 medarbetare)
1: Visionite
2: Bertling Sweden
3: Tradera
4: Professionals Nord
5: AB Väsbyhem
6: Projekt Hagastaden Exploateringskontoret Stockholms stad
7: Key Solutions
8: Sitevision AB
9: Invencon AB
10: MEXL AB
11: Immedica pharma
12: ONEVINN
13: RSM Sverige
14: MTEK Industry
15: Wihlborgs Fastigheter
16: Chiesi Pharma AB
17: Mercur Solutions
18: AbbVie
19: Plantvision AB
20: Elvenite
21: PharmaRelations AB
22: Viva
23: Netgain
23: Multisoft
24: Fabege
Små organisationer (20-49 medarbetare)
1: Nora Consulting Engineers AB
2: Curitiba
3: MUM Group AB
4: LTU Business AB
5: Pilotage
6: Waystream
7: qte development ab
8: Treeline
9: BankID
10: Samon
11: Gullbrannagården
12: Axactor Sweden AB
13: Colligio AB
14: Djurfarmacia Apoteket Trollet
15: Sankt Kors
16: Mindset AB
17: TB-Group
18: Hummelkläppen
19: Ansys Sweden
20: Båstadhem AB
5 trender: Sveriges Bästa Arbetsplats 2024
- Rekordmånga företag från IT-branschen.
- Fler fastighets- och byggbolag än tidigare.
- Konsultföretag skapar kreativa ekonomiska lösningar för att få nöjda medarbetare – som flexibla lönemodeller, delägarskap och andra former av medbestämmande.
- Färre arbetsplatser från offentlig verksamhet än tidigare.
- De bästa ledarna är snällare än någonsin. Mjuka värden som att lyssna, vara lyhörd, öppen och skapa delaktighet i organisationen har aldrig varit mer rätt.
Vinnarna: Sveriges bästa arbetsplats 2023
Sopra Steria, Elvenite och Patientnämnden är Sveriges Bästa Arbetsplats 2023. Det står klart när Great Place to Work för tjugoförsta året i rad rankar de organisationer som har fått högst betyg av medarbetarna själva.
Stora organisationer (över 250 medarbetare)
- Sopra Steria
- Castra Group AB
- CAG
- Hilti Svenska AB
- Sparbanken Skåne
- Specsavers
- Centiro
- Tyréns
- Tre
- Erik Olsson Fastighetsförmedling
- DHL Express Sverige AB
- Synoptik
- MTA
- Veho Bil Sverige AB
- Bavaria Sverige Bil AB
Medelstora organisationer (50 – 250 medarbetare)
- Elvenite
- Netgain
- Projekt Hagastaden, Exploateringskontoret, Stockholms stad
- Capio Gastro Center Skåne AB
- Skyltmax
- Plantvision
- PharmaRelations
- protek
- Iterio
- SICK IVP
- AbbVie
- Kontract
- AB Stångåstaden
- Frontwalker Group
- Kia Sweden AB
- Mercur Solutions AB
- RSM Sverige
- Multisoft
- PiteEnergi
- Fabege
- Fontana Food AB
- Catena AB
- Fastighetsägarna MittNord AB
- Human IT
- Hansa Biopharma
Små organisationer (20 – 49 medarbetare)
- Patientnämndens förvaltning Region Stockholm
- Ensolution
- Pilotage
- Smarta Val AB
- Nora Consulting Engineers AB
- MUM Group
- Murrelektronik AB
- qte development
- Djurfarmacia Apoteket Trollet
- Ansys Sweden
- TB-Group
- Sankt Kors
- Smiling faces
- LeanOn AB
- Samon
Mer Om: Great Place to Work®
Med stöd från 30 års data är Great Place To Work® världsledaren inom arbetsplatskultur. Genom sin For All™-modell och Trust Index™-undersökning ges organisationer erkännande och verktyg för att skapa en genomgående positiv medarbetarupplevelse.
Great Place To Works uppdrag är att hjälpa varje plats att bli en bra arbetsplats för alla medarbetare i syfte att bygga kulturer som driver affärer samt förbättrar liv och samhälle.
Genom deras globalt erkända och eftertraktade Great Place To Work-certifiering och de konkurrenskraftiga listorna över världens bästa arbetsplatser, kan Great Place
To Work-certifierade arbetsgivare attrahera och behålla talanger, jämföra sin företagskultur och öka sina intäkter.
Great Place To Works plattform gör det möjligt för ledare att fånga, analysera och förstå varje medarbetares upplevelse och jämföra resultaten med data som samlats in från över 100 miljoner anställda i 150 länder.
Vad utmärker Sveriges bästa arbetsplats?
Att definiera vad som gör Sveriges bästa arbetsplats är en komplex uppgift som involverar många olika faktorer. Genom att granska gemensamma drag hos ledande arbetsplatser kan vi dock få en djupare förståelse för hur dessa miljöer skapas och upprätthålls. Här utforskar vi tre centrala områden som framträder när man talar om högt rankade arbetsplatser: kultur och värderingar, medarbetarengagemang, samt innovation och utveckling.
Kultur och värderingar
En stark och positiv företagskultur är grundläggande för en arbetsplats som anses vara Sveriges bästa arbetsplats. Kulturen på en framstående arbetsplats präglas av tydliga och levande värderingar som genomsyrar varje aspekt av organisationen. Dessa värderingar stärker identiteten och ger riktning åt både individuella och gemensamma strävanden. En arbetsplats som lyckas med detta skapar en miljö där tillit, öppenhet och respekt är grundläggande principer. Detta inkluderar också en ledningsstil som inte bara uppmuntrar till transparens utan också främjar en känsla av tillhörighet och gemenskap bland medarbetarna.
Medarbetarengagemang
Engagemang hos medarbetarna är en annan avgörande faktor för att en arbetsplats ska kunna kallas Sveriges bästa arbetsplats. Engagerade medarbetare är ofta mer produktiva, har högre jobbtillfredsställelse och är mer benägna att stanna kvar hos sin arbetsgivare. För att uppnå detta, fokuserar framstående arbetsplatser på att möta medarbetarnas behov på och utanför jobbet. Detta kan innebära allt från att erbjuda konkurrenskraftiga förmåner och flexibla arbetssätt till att tillhandahålla resurser för personlig och professionell utveckling. Ett aktivt arbete med feedback där medarbetarnas åsikter och idéer värderas högt är också centralt i de bästa arbetsmiljöerna.
Innovation och utveckling
Förmågan att ständigt innovera och utvecklas är kritisk i en alltmer föränderlig värld. De bästa arbetsplatserna kännetecknas av deras förmåga att inte bara reagera på förändringar i sin omvärld, utan också att vara drivande i denna förändring. Detta uppmuntrar till en kultur där nytänkande och kreativ problemlösning är välkomna. Genom att investera i nya teknologier och processer och genom att ständigt söka nya sätt att förbättra verksamheten, kan företag säkerställa att de både tillgodoser kundernas och medarbetarnas förväntningar och behov i syfte att bli Sveriges bästa arbetsplats.
Genom att fokusera på dessa områden – kultur och värderingar, medarbetarengagemang, samt innovation och utveckling – kan arbetsplatser i Sverige inte bara förbättra sin interna miljö utan också stärka sin position på marknaden. Det är dessa faktorer som ofta skiljer Sveriges bästa arbetsplatser från mängden och skapar en arbetsmiljö där människor inte bara vill arbeta, utan också kan växa och trivas.
Läs också: Lista: 14 konsultföretag för ledarskap och organisationsutveckling i Sverige