“Den som har otur i kärlek har tur i spel”. Det är ett gammalt uttryck, ett av få som återfinns i flera språk. På tyska heter det “Pech in der Liebe, Glück im Spiel” och på engelska “Lucky at cards, unlucky in love”. Sen finns det också i danskan (“Heldig i kortspil, uheldig i kærlighed”), finska (“Onnekas korttien kanssa, epäonninen rakkaudessa”) och estniska (“Õnnelik kaartides, õnnetu armastuses”). Tanken bakom uttrycket är verkligen universell.
Men finns det någon sanning i det? Det ska vi kika på. Här kommer tre förklaringsmodeller till hur det skulle kunna förhålla sig.
Förklaring ett: Det handlar om prioriteringar
Uttrycket “Otur i kärlek och tur i spel” hade lika gärna kunnat heta “Tur i det du satsar på, otur i det du försummar.” Det handlar om hur vi fördelar våra begränsade resurser: tid, energi och fokus. Om du lägger alla dina resurser, så även finansiella sådana, på att vinna i spel, så vore det inte otänkbart att det går på bekostnad av annat. Det behöver inte handla om spel heller. Om du lägger all tid på karriären så kan det kosta dig i relationer. Det är sedan gammalt.
Men “tur”-delen då? Att du investerar mycket i ett visst område som förutsätter spel, exempelvis onlinecasinon, garanterar inte att du automatiskt blir framgångsrik där. Oddsen är ju oddsen i slutändan. Det är just den nyansen – att det inte enbart handlar om hur mycket du satsar, utan även om hur omständigheter och insatser samverkar – som gör att denna förklaringsmodell delvis brister.
Förklaring två: Det finns ingen tur i kärlek
I spel – även om det ofta är en blandning av skicklighet och slump – finns det tydliga regler, strategier och ibland matematiska odds som du kan utvärdera. Om du exempelvis ska satsa på en fotbollsmatch kan du använda plattformar som Bethard, där du genom att analysera lagens form, tidigare resultat och de matematiska oddsen får en bättre förståelse för vilka chanser som ligger bakom varje spel.
I kärlek, däremot, är dynamiken komplex och oförutsägbar. Det finns inga motsvarigheter till Bethard i kärlekens sfär, även om dejtingappar är tappra försök. Vi kan inte kvantifiera kärleken. Slutsatsen som följer är att det finns “tur” i spel, men att det i kärleken är en illusion. Många som har “tur” i spel tror att turen är översättningsbar till kärleken, vilket den inte är, och då leder det till automatisk otur.
Förklaring tre: Vi har ingen aning om vad vi pratar om
Jag har försökt ta reda på var uttrycket egentligen kommer ifrån, men med liten framgång. Det kan mycket väl ha dykt upp av en slump på en pub någon kväll, där ett gäng vänner efter en hejdundrande kortmatch skämtade om att de önskade att deras kärleksliv var lika bra som spelresultatet. Skämtet spreds sedan i folkmun, anpassades och omformulerades över tid tills det blev ett välkänt ordspråk. Eller kanske var det en bonde som, efter en särskilt misslyckad flirt med grannens dotter, skämtade om att hans ”otur i kärlek” bara kunde kompenseras med ”tur i spel” när han lyckades vinna på lotteriet?
Vinnaren!
Så, efter att ha grävt i uttryckets ursprung och utforskat olika förklaringsmodeller – de som bygger på prioriteringar, de som visar på bristen på exakta formler i kärlek och de som erkänner vår totala okunnighet – framstår en sak med kristallklar kraft: Vi har ingen aning om vad vi pratar om.
Skämt åsido finns det inslag av sanning lite här och var. Men ytterst så är det ett ordspråk som speglar vardagens observationer och humoristiska sätt att förklara livets motsägelser.