Jag träffade artisten Kristofer Greczula och fick en pratstund med honom om hans resa från att kämpa med psykisk ohälsa till att bli en inspiratör på och utanför scenen. Jag såg en intervju med honom på TV4 inför stundande Melodifestivalen och berördes av hans historia – hur musiken har påverkat honom till läkning och hjälpt honom att hitta sin väg.
Det fick mig att fundera på hur vi som ledare kan bidra till att lyfta frågan om psykisk ohälsa, även på arbetsplatsen. Hur kan vi skapa en kultur där vi ser och stöttar varandra, inte bara som kollegor, utan som människor? Förutom sin medverkan i Melodifestivalen med låten “Believe Me” är han också engagerad i att stötta unga i deras kamp mot psykisk ohälsa. Samtalet kom snabbt att handla om något ännu större: vikten av att se och lyfta människor. För Greczula är det både ett budskap i hans musik och en lärdom för livet – och ledarskapet.
Att hitta sin kraft i det mörkaste stunderna
”Jag hade nog behövt höra att allt du söker finns inom dig och inte ute i den externa världen,” säger Kristofer Greczula när jag frågar vad han hade behövt höra under sina mörkaste perioder.
Han berättar hur han tidigare sökte bekräftelse från andra utan att riktigt vara medveten om det. ”Det var först när jag sökte den från mig själv och tog tid att lära känna mig själv som magin uppstod och jag hittade mitt varför.”
Trots mörker och motgångar ser han idag tillbaka med tacksamhet. ”De svåra stunderna fick mig att reflektera över vad som är viktigt för mig. Jag hittade en röst och kraft inom mig som jag inte visste fanns. Musiken blev min räddning, och det är jag evigt tacksam för.”
Ingen lyckas ensam – vikten av rätt team
”Det är väldigt viktigt att ha ett bra team omkring sig. Det ger trygghet och gör att man kan fokusera på rätt saker,” säger Greczula när vi pratar om vikten av samarbete.
Han är tydlig med att människorna runt honom har haft en avgörande roll. ”Jag är så extremt tacksam för mitt fantastiska team, och vi har en väldigt spännande resa framför oss. De människor du omger dig med säger mycket om dig själv.”
Att skapa en kultur där alla får ta plats
Vad kan ledare göra för att skapa en kultur där alla känner sig sedda och lyfta? Greczulas svar är lika enkelt som viktigt: ställa rätt frågor.
”Chefer och ledare måste hela tiden checka av människorna i sin omgivning och påminna sig om att alla är olika och har olika behov. Det som är rätt för en person kan vara fel för någon annan.”
Alla har en roll att spela – så funkar orkestern
Jag brukar se en organisation som en orkester, där ledaren är dirigenten och det är musikerna som skapar uppfattat värde hos kunden. Jag frågade Greczula om han kunde se några liknelser utifrån sitt perspektiv.
”Jag ser människan som en orkester. I samspel och balans funkar det som bäst, och du är dirigenten som hela tiden har en överblick,” säger han.
Greczula är tydlig med att ingen kan göra allt själv eller vara bäst på allt. ”Du måste släppa in andra och lyssna om du vill nå resultat. En viktig del är också att släppa sitt ego och inte göra saker bara för egen vinning.”
Ett råd till unga som kämpar
Förutom sin musik är Greczula engagerad i att stötta unga och unga vuxna i deras kamp mot psykisk ohälsa. Vad skulle han vilja säga till någon som känner sig osynlig?
”Varje människa är unik, och varje fall är unikt. Men det viktigaste är att ta sig tid att lära känna sig själv, så att man verkligen vet vad man behöver och vad man inte behöver.”
Att våga drömma stort – ‘Believe Me’
Hans Melodifestivalbidrag “Believe Me” handlar om att våga drömma stort och tro på sig själv. ”Det är en påminnelse för mig själv att ingenting är omöjligt, att det är vi själva som sätter begränsningarna. Låten handlar också om att inte vänta på bättre tider utan att ta vara på nuet och hela tiden göra sitt bästa. Allt vi behöver finns redan inom oss,” säger han.
Avslutningsvis
Jag kommer rösta på Greczula – för att han är en viktig kraft, en fantastisk artist och en människa som agerar med äkthet och hjärta. Hans bidrag i Melodifestivalen, “Believe Me”, är ett budskap om att våga drömma stort och tro på sig själv. Det är en låt som jag är övertygad kommer att inspirera och beröra många.
När vi skiljs åt önskar jag honom en ”spark-i-baken” och inser att vårt samtal väckt många tankar. Han är en ung person med ett viktigt budskap som sträcker sig långt utanför musiken. Precis som en bra ledare kan inspirera och lyfta sitt team, visar Greczula hur äkthet och passion kan göra skillnad – både på scenen och i livet. Hoppas du också röstar på honom den 15 februari!
Kristofer Greczulas bakgrund
Kristofer Greczula har etablerat sig som en karismatisk artist med ett unikt visuellt uttryck och en musikalisk stil influerad av Prince och David Bowie. Utöver musiken är han en engagerad röst för unga och unga vuxnas psykiska hälsa, bland annat genom sitt ambassadörskap för Friends och arbetet mot mobbning.
Av:
Michelle Dandenell
Executive Editor
[email protected]
Läs också: Medarbetarnas känsla av meningslöshet skakar Sveriges ledningsgrupper
VD:ar ser ljust på global tillväxt men ser behovet av omställning