Jämställd ledning når en milstolpe – men utmaningar kvarstår. Sverige har länge strävat efter jämställdhet inom näringslivet, och 2024 markerar ett historiskt år. För första gången har de svenska börsnoterade storbolagen uppnått 40 procent kvinnor i sina styrelser, en nivå som anses vara jämställd. Detta resultat har uppnåtts utan lagstadgad kvotering, vilket visar att förändring är möjlig genom medvetna insatser.
Ledningsgrupperna har också gjort framsteg. Andelen kvinnor har nått 30 procent, en ökning med två procentenheter från föregående år och den största ökningen sedan 2020. Denna positiva utveckling drivs främst av små och medelstora bolag, medan storbolagen står stilla utan ökning.
Trots dessa framsteg finns det områden som kräver fortsatt arbete. Kvinnor innehar endast 17 procent av linjepositionerna, såsom vd, affärsområdeschef och COO, en siffra som varit oförändrad de senaste fyra åren. Detta indikerar att kvinnor oftare återfinns i stabsfunktioner än i operativa ledarroller.
En intressant observation är att vd:ar som suttit på sin position i över tio år har i genomsnitt tio procent färre kvinnor i sina ledningsgrupper. Det kan vara en signal om att långvarigt ledarskap bromsar jämställdhetsarbetet.
Internationellt sett ligger Sverige på sjunde plats när det gäller andelen kvinnliga styrelseledamöter, med 35,3 procent. Länder som Frankrike, Italien och Kanada ligger före, vilket visar att det fortfarande finns en bit kvar att gå för att uppnå en fullt ut jämställd ledning.
Motvind för jämställd ledning globalt
Samtidigt som vi ser positiva trender i Sverige, rapporterar FN-organet UN Women att 25 procent av världens länder upplever en negativ utveckling för kvinnors rättigheter. I USA har exempelvis Trumpadministrationen stoppat alla statliga initiativ för mångfald, jämlikhet och inkludering (DEI). Det påverkar inte bara amerikanska bolag utan även svenska företag med verksamhet i USA.
Meta (tidigare Facebook) är ett av de företag som gjort stora förändringar i sin policy. Enligt en artikel i The Guardian från januari 2025 diskuterade Mark Zuckerberg i Joe Rogans podcast behovet av en mer ”maskulin energi” inom företagskulturen. Han menade att “maskulin energi är bra” och att företagskulturen länge försökt undvika den, men att det finns fördelar med att ”fira aggression lite mer”.
Denna förändring sammanföll med andra betydande beslut inom Meta, inklusive avskaffandet av företagets arbete med DEI. Zuckerberg tog bort rollen som Chief Diversity Officer och övergav företagets mångfaldsmål. Många ser detta som ett tecken på att företag anpassar sig efter en förändrad politisk miljö där jämställd ledning och inkluderingsarbete tonas ner.
Vd-poster fortsatt en mansdomän
Trots framsteg inom styrelser och ledningsgrupper är vd-posterna fortsatt mansdominerade. Endast 11 procent av vd:arna i svenska börsbolag är kvinnor, och i mindre bolag minskar till och med andelen kvinnliga vd:ar.
”Det handlar om makt, det är där den yttersta makten finns och då går det som trögast. Man ger inte kvinnor chansen på samma sätt, man befordrar fortfarande kopior, så rekryterarna behöver verkligen göra sitt jobb här,” säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.
Hon betonar vikten av att vd-män lyfter fram kvinnor som kan ta över efter dem och att rekryteringsfirmor redovisar sina siffror öppet. ”De behöver framför allt redovisa hur de ska jobba för att öka andelen kvinnor på vd-posterna,” säger hon.
Internationella kvinnodagen – en kampdag
I morgon, den 8 mars, är det Internationella kvinnodagen – en dag som ofta beskrivs som en kampdag snarare än en firardag. Stiftelsen Allbright, som i år fick feministiska priset ”Årets Selma”, betonar att arbetet för jämställdhet inte är färdigt.
Även om Sverige nu når 40-procentsgränsen i styrelserummen och jämställdheten i ledningsgrupper ökar, måste vi se till att även de högsta ledarskikten öppnas upp för kvinnor. Först när vi ser en mer jämställd fördelning av vd-poster och linjepositioner kan vi verkligen tala om en jämställd ledning.
Låt oss använda Internationella kvinnodagen som en påminnelse om att kampen för jämställdhet fortsätter – både i Sverige och internationellt.
Du kan läsa hela Allbrights rapport ”Kvinnorna spurtar mot målet” här.
Läs också: Så skapar du ett ledarskap som gör verklig skillnad