Gamification är ett begrepp som är gammal skåpmat för vissa och nytt för andra. Det är en princip som handlar om att ta moment från “games” till det som inte är spel för att öka motivation och produktivitet. Snabbt blev det tolkat av många som att “sätta lite poäng på saker”. Men det finns så mycket mer. Speciellt om vi räknar med att ordet “game” översätts lika bra med ordet “lek” som ordet “spel”.
När vi får in lekfullheten finns det studier som visar på att vi får med kul på riktigt. Den som är nyfiken på det bör se Cathrine Price TED Talk på ämnet. Effekten med kul är att vi ökar sammanhållning, resultat och framförallt att vi nyttjar våra egna kroppars belöningssystem och låter dem överösa oss med positiva hormoner. Poäng i all ära fungerar utmärkt för några av oss, men utifrån spelforskning (som då game studies) verkar det finnas goda skäl att hitta många mer spelelement i ditt jobb!
Här kommer en lista på inspiration för dig som inser vitsen med att göra jobbet mer kul!
Uppmuntra upptäckslusten – Göm lite påskägg i din verksamhet!
Easter Eggs är ett spelbegrepp för meningslösa belöningar i spel som finns där för belöningen i att hitta dem. På jobbet är den bästa historien jag hört om den som längst ner i ett infomail som skulle läsas av alla, hade lagt ett kodord för den som faktiskt läste allt. Kodordet gav enligt legenden en kanelbullar som belöning. Men jag tänker att den riktiga belöningen är att vara den som såg det. Det här kan du göra på många sätt, det finns något härligt pedagogiskt i att det tränar oss i att ge personer ledtrådar, istället för att peka ut dem. Så nästa gång en kollega eller chef frågar om något som den borde kunna hitta själv, vad tror du om att med ett leende säga “finns i sjön/mailen/intranätet/kontoret” och sedan säga varianter på “fisk, fågel, mittemellan” och “varmt eller kallt”. Det blir lekfullt, men du blir också en bättre pedagog och får förändringar på beteenden – på ett kul sätt.
Uppmuntra samarbete – Räkna på vad som ni kan göra tillsammans
Massa tråkiga uppgifter straffar vi oss själva genom att göra dem själva i onödan. Administrationen har jag själv i många lägen gjort till samarbeten och gemensamma aktiviteter. Klart att några saker blir svårt att göra tillsammans, men då tänker jag på hur riktigt små barn “parallelleker”, de vill ibland inte leka tillsammans, men ändå vara bredvid varandra. Varför inte ta det ett steg till. Sätt er i ett operativt möte för att ta hand om “surdegar”. Sätt upp en härlig stämning i rummet, musik, fika, vad ni behöver. Kom överens om att efter en viss tid med tråkjobb eller efter en viss mängd hat-uppgifter så får ni ta en belöning. Kanske kommer ni också hitta att ni kan byta lite uppgifter, eller få hjälp med inspiration om hur att lösa dem. Hitta vad ni mer behöver, andningsövningar, danspauser eller ha lustiga hattar på er. Hitta det lekfulla. Och gör det tillsammans för uppgifter vi hatar är det för de flesta roligare att göra i flock.
Gör jobbet vackrare – Våga vara mer estetisk
Varje kurs har jag med doftpennor ut till deltagarna. Ett knep för att vissa blir nyfikna att skriva med nya färger för de undrar hur jordgubbspennan doftar eller hur det är att skriva med chokladdoft. Varje sånt knep för att förändra kan bli något roligt. Också något mer produktivt. Varje läge där du lägger till någon aspekt av konstnärligt bjuder du in med kreativitet i ditt jobb. Och varje jobb behöver utvecklas. Är det utmanande så mät det, en sak per vecka som du gör på ett nytt sätt borde alla klara av på jobbet. Bildsätt powerpoints mer eller sjung en rapport (eller håll det som en rap-port med ett schysst beat som värsta rapparen). Dansa din budget? Eller kanske börja med lite mindre estetiska moment.
Och för tävlingsmänniskan – Släng poäng och belöningar på uppgifter
Det fungerar också att sätta upp belöningar. Det är därför det är den vanligast gamifieringen. Vill du göra det mer lyckats så kommer här enkla tekniker för det:
-Sätt korta mål innan varje liten belöning
-Stapla målens svårighet så ribban höjs varje gång
-Tänk noggrant på att sätta belöningar för saker som undviks ska bli gjorda
-Tänk noggrant på att sätta belöningar för saker som lyckas, inte bara genomförs
-Tänk noggrant på att sätta belöningar för aktiviteter och inte bara resultat
Och varje gång du inser att en belöning ger fel effekt, så låt det projektet ändå gå i mål och ändra sedan målen (för att annars sänker du förtroendet för belöningssystemen.
Den största utmaningen med belöningar, är att sätta rätt belöningar är speldesign på en avancerad nivå, något spelmakarna sliter länge med och speltestar väl och som vi tror vi kan slänga ihop improviserat. Därför tror jag att du vill titta mer på gamification än bara poäng, topplistor och medaljer och leka mer! Men poäng fungerar också, speciellt som poäng.
Några kommer att protestera, säga att de har ett seriöst jobb, viktiga yrken eller inte tid. Men tid kommer ni att tjäna på det och vad tror ni att ni lockar för personal om ni inte vågar vara en arbetsplats där det siktas på att ha kul på jobbet! Plus att här fick du fyra tekniker, de flesta föredrar någon eller några av dem. Men en arbetsplats behöver vanligtvis alla.
Av: Gunnar Söderberg
Gunnar Söderberg är föreläsare och designer av pedagogiska spel som nu fokuserar på vad som är kul, hur du har det och varför du ska ha mer av det på jobbet.