Mindfulness har blivit en central del av stresshantering och välmående, och vi är glada att få presentera Henrietta Hammarlund, grundare av Scandinavian Meditation, som en av våra nya Thought Leaders och skribenter. Henrietta kommer att dela med sig av sina expertkunskaper inom mindfulness, meditation och stresshantering. Passioneffect har träffat Henrietta för att ta del av hennes insikter i dessa områden.
I den här artikelserien i två delar delar hon med sig av sin expertis. Detta är den första delen, där du som ledare får lära dig hur små stunder av medveten närvaro kan hjälpa dig att hantera stress. I nästa del kommer du att få praktiska tips för att enkelt komma igång med mindfulness i både din vardag och ditt ledarskap.
Som ledare eller entreprenör ställs vi ofta inför det ständiga behovet att balansera krav, stress och ansvar. Vi ställer höga krav på oss själva att vara närvarande i alla delar av våra liv. Men den hårda sanningen är att vi inte alltid kan ge 100 procent överallt, hela tiden, utan att det börjar ta ut sin rätt.
Lösning brukar alltid vara att vi ska ta bort stress, minska på krav och ansvar, vilket många gånger kan kännas både övermäktigt och omöjligt.
Men tänk om lösningen inte är att skala bort utan att lägga till? Tänk om hemligheten ligger i att addera i stället för att fokusera på att ta bort. Vad händer om vi skapar små stunder av medveten närvaro som hjälper oss att hantera stressen och återfå kontrollen över vår egen energi och vårt välmående?
Genom att integrera mindfulness och meditation kan vi som ledare bygga en inre styrka som gör det möjligt att möta både vardagen och arbetets utmaningar med ett större lugn och fokus. Du behöver addera dessa enkla men effektiva verktyg i din ledarskapsstil för att inte bara överleva, utan också blomstra i en krävande miljö.
Stressens dolda verkan
Stress har blivit en vanlig del av våra liv. Den smyger sig på när vi möter deadlines på jobbet, hanterar familjeansvar, eller försöker hålla alla bollar i luften utan att tappa en enda. I små doser kan stress hjälpa oss – det håller oss alerta och fokuserade. Men när stressen blir långvarig, när vi aldrig riktigt får en paus, kan det få allvarliga konsekvenser för både vår fysiska och mentala hälsa.
Problemet i dag är att vi aldrig får möjlighet till mental vila. Vi är ständigt uppkopplade och sköljs konstant över med sensoriska intryck. Dator, mobil, sociala medier, arbete, mejl, sms, ljud, rörelse. Listan är näst intill oändlig och ett av de stora problemen är att majoriteten av folk inte vet att alla de här intrycken leder till slut till överbelastning på våra system och stressymptom om vi inte skapar en balans mellan belastning och återhämtning. Våra kroppar och hjärnor kan inte göra skillnad på fysisk eller mental stress. Den kan inte göra skillnad på arbete eller nöje. Inte heller på verklig eller påhittad fara. Kom då ihåg att vår hjärna är en fantastisk historieberättare och då syftar jag inte på verkliga fakta utan snarare drama och skönlitteratur.
Att kronisk stress har en direkt påverkan på vårt nervsystem det vet vi alla. Vi vet också hur kroppen reagerar när vi upplever stress, d.v.s. att vår kropps ”fight or flight”-respons aktiveras, vilket innebär att vårt sympatiska nervsystem ständigt är påslaget. Detta leder till ökade nivåer av stresshormoner som kortisol och adrenalin, som på sikt kan skada våra kroppar. Långvarig stress kan leda till sömnproblem, hjärt-kärlsjukdomar, nedstämdhet och till och med utbrändhet. Därför är det så viktigt att vi lär oss att identifiera våra stressnivåer och aktivt arbeta med att bryta den negativa spiralen.
Allt det här känner de flesta till i dag, men det jag märker när jag coachar kvinnor i stresshantering och lär ut meditation, det är att nästan ingen förstår vidden av det konstanta brusets påverkan på oss människor i form av konstant stresspåslag. Majoriteten av alla jag träffar säger samma sak: Jag förstår inte varför jag mår så här,
jag kan inte vara stressad för det är ganska lugnt på jobbet just nu o.s.v.
Nästan alla kopplar stressen till en specifik yttre omständighet som gärna går att mäta i form av tid eller belastning i första hand på arbetsplatsen. Man missar komplexiteten i att stressresponsen inte gör någon skillnad på vart överbelastningen kommer ifrån.
Men hur gör vi när våra scheman är fulla, tankarna och kraven maler och det känns som att vi knappt har tid att andas? Lösningen handlar inte i första hand om att ta bort allt som stressar oss. Det är näst intill omöjligt eftersom det nästan alltid handlar om omständigheter vi inte i första hand kan påverka själva. Att ge det i uppgift till en person som redan har höga krav på sig är dömt att misslyckas.
Nej, det mest effektiva och det jag främst arbetar med hos kvinnor med stressproblematik, det är fokus på att lägga till i stället för att ta bort. Det kan låta kontraproduktivt att lägga till saker när vi redan är överbelastade, men det beror på vad det är vi adderar.
Det viktigaste att förstå när det kommer till stresspåslag, stresshantering och även när det gått så långt som till utbrändhet. Det är att stressen i sig oftast inte är problemet utan bristen på återhämtning. Bristen på balans. Så det första fokuset bör vara att integrera små stunder av återhämtning i vår vardag. Att bygga en stark inre närvaro som kan hjälpa oss att möta livets utmaningar med ett lugnare sinne.
Innan det ens är aktuellt att börja arbeta med mental träning, sina invanda tankemönster och att sortera bort stressande omständigheter så brukar det första akuta skedet först lugnas med återhämtning. Det är ett måste att först dämpa påslagen och skapa någon form av lugn i kroppen innan man börjar arbeta med de större och mer hållbara förändringarna.
Mindfulness, nyckeln till medveten närvaro
Mindfulness, eller medveten närvaro, är ett av de kraftfulla verktyg som hjälper oss att återfå balansen genom att fokusera på nuet. Det handlar inte om att stänga av våra tankar eller ignorera våra känslor – tvärtom. Det handlar om att observera det som sker i stunden utan att döma eller försöka förändra det. Genom att vara fullt närvarande i varje ögonblick kan vi sakta minska vår stress och hitta ett inre lugn, även när livet känns överväldigande. Jag vet att det här låter betydligt enklare än vad det är. Att fokusera på närvaro i nuet när hjärnan är överbelastad och på högvarv är en utmaning, men det finns verktyg, övningar och hjälp att få. Jag brukar göra jämförelsen med den klassiska mobiltelefonen. När batteriet är urladdat krävs det laddning för att vi ska fortsätta använda dess funktioner. Vår hjärna fungerar på samma sätt. Vi behöver lägga den på laddning för att vi ska ha batterikapacitet att utföra våra uppgifter. Det är i grunden enkel matematik.
Ett vanligt missförstånd kring mindfulness är att det kräver långa meditationssessioner eller att det bara fungerar om vi är i en helt tyst miljö. Men sanningen är att mindfulness kan utövas när som helst, var som helst. Det handlar mer om ett förhållningssätt till livet än en specifik övning. Att vara mindful innebär att vi tar medvetna beslut, att vi lyssnar på kroppens signaler och att vi är närvarande i våra interaktioner med andra.
Av: Henrietta Hammarlund, Scandinavian Meditation
Du hittar henne här.
Läs också: Kvinnohälsa och välmående på arbetsplatsen