Artikeln bygger på en min podd-intervjun med Katarina Wilk, som är en framstående medicinsk journalist, föreläsare och författare. Katarina har ägnat en stor del av sin karriär åt att utforska och sprida kunskap om kvinnohälsa, särskilt fokuserad på förklimakteriet och klimakteriet. Katarina har själv haft en utmanande personlig resa genom förklimakteriet vilket visar på vikten av att göra den här kunskapen tillgänlig för fler.
Att förstå kvinnors cykler: Mer än en fysisk process
Det är viktigt att förstå kvinnors cykler och deras påverkan på vårt välmående och vårt arbetsliv. Katarina menar att våra cykler inte bara ska ses som biologiska processer, utan som faktorer som påverkar produktivitet, kreativitet och välmående. Insikter kring våra cykler kan hjälpa kvinnor att navigera dessa utmaningar, men det är också viktigt att arbetsgivare får mer kunskap om kvinnors hälsa för att skapa en mer inkluderande och stödjande arbetsmiljö.
Den tysta utmaningen: Kvinnohälsa på arbetsplatsen
Så hur kan vi då utforma arbetsplatser som inte bara erkänner, utan också anpassar sig efter de unika behoven kvinnor har i olika skeden av livet? Många kvinnor, särskilt de som genomgår perimenopaus och klimakteriet, kämpar ofta i tystnad på grund av en brist på förståelse och stöd från arbetsgivarnas sida. Det behövs därför en ökad medvetenhet och kunskap om kvinnohälsa, inte som en sidofråga, utan som en integrerad del av företagskulturen.
Framtidsutsikter: En arbetsplats designad för alla
“Det är dags för en förändring i hur vi ser på arbetsplatsens hälsa och välmående. Genom att omfamna flexibilitet, uppmuntra öppen dialog och erbjuda stödstrukturer som adresserar specifika behov, kan vi skapa en miljö där anställda inte bara överlever utan växer och mår bra.”
- Citat, Miriam Sundholm, Grundare Aumla
Jag vill betona vikten av ett empatiskt ledarskap för att skapa arbetsplatser som inte bara är produktiva, utan även platser för arbetsglädje och personlig utveckling. Detta är inte enbart en fråga om jämställdhet; det är en framtidsinvestering i arbetsplatser som värdesätter välmående lika högt som prestation.
Du kan lyssna på hela intervjun i podden: Aumla Visionary Wellbeing
https://open.spotify.com/episode/0lU3V3rXofE1Odk13IY56Q?si=d9aaf4d2e6184cac
Mer om: Miriam Sundholm, grundare av Aumla – din partner för bättre hälsa och välmående