När nya EU-direktivet om visselblåsarskydd trädde i kraft blev många företag skyldiga att införa rapporteringskanaler för oegentligheter. Men för organisationer som vill skapa en öppen och trygg kultur, är ett visselblåsarsystem långt mer än ett juridiskt måste – det är ett strategiskt verktyg för att bygga förtroende.
– Ett välfungerande system är ett verktyg för att minimera risk. Det visar att den etiska kompassen pekar rätt, säger Andrea Ekström, tjänsteansvarig för visselblåsning på 2Secure.
Öppenhet som strategi
Visselblåsning har gått från att vara något känsligt till att bli en självklar del av ansvarsfullt ledarskap. Ett system där medarbetare tryggt kan rapportera missförhållanden stärker inte bara arbetsmiljön, utan kan också bidra till att upptäcka risker i ett tidigt skede – innan de utvecklas till kriser.
– Våra kunder vill att medarbetare ska våga prata, hellre än att blunda. Därför är det viktigt att systemet är tillgängligt, användarvänligt och uppfattas som tryggt, fortsätter Andrea Ekström.
En viktig del i detta är möjligheten att rapportera anonymt – men också att rapporterna hanteras professionellt av en oberoende aktör. 2Secure erbjuder just det: en heltäckande visselblåsartjänst där juridik, etik och teknik möts.
Intern och extern trygghet
Ett fungerande visselblåsarsystem skickar signaler – både till medarbetare och externa intressenter – om att organisationen är seriös med sitt värdegrundsarbete. I en tid då förtroende är en allt viktigare valuta, blir öppen rapportering ett konkurrensmedel.
– Vi har märkt att många företag vill göra rätt, men känner sig osäkra på hur. Då är det skönt att ha en partner som guidar och som ser till att man följer både lagens bokstav och dess anda, säger Andrea Ekström.
2Secures tjänst används idag av såväl börsnoterade bolag som små och medelstora företag. För dessa organisationer har det blivit allt tydligare att visselblåsning inte är ett nödvändigt ont – utan en investering i tillit.