Konstiga, okända namn, som är svåra att uttala väcker lägre tillit (kallas Fluency Bias). Det har bland annat nobelpristagaren Daniel Kahneman kommit fram till. Det skapar oro, rädsla, misstänksamhet och i värsta fall rasism. Det här är inget konstigt utan har med vår överlevnad att göra. Det som finns inom stammen är bra. Det som finns utanför stammen kan vara farligt.
Det är alltså inte något fel på dig om du känner oro eller osäkerhet när du stöter på okända namn.
Det är först när man exponerats för namnet tillräckligt många gånger, och helst börjar förknippa namnet med något positivt, som det kan upplevas välkänt och tryggt igen (kallas familiarity bias). I mitt fall blir det då en styrka eftersom ingen annan i världen har samma namn som jag. Det blir unikt. Jag brukar starta mina föreläsningar men att skämta om mitt namn. Det gör att man får skratta och släppa garden. Men dessförinnan arbetar jag i uppförsbacke. Samma sak om du heter Ahmed, Władysław eller Xhejsika. Min mamma hette Marija, men valde att byta till Maria, för att underlätta sociala relationer på jobbet (att ta bort ett litet ”j” gjorde faktiskt skillnad).
Du som är chef eller jobbar inom HR bör absolut vara medveten om tankefällorna som våra hjärnor kan ha. Det finns mycket du kan göra. Till exempel:
Var medveten om fluency-biasen
Påminn dig själv om att lättuttalade namn inte är lika med bättre personer. Det är bara hjärnan som spelar ett spratt.
Fokusera på meriter, inte magkänsla
Om du märker att du dras till en kandidat för att ”det känns rätt”, ställ dig själv frågan: Är det kompetensen eller bara mitt undermedvetna som gillar något bekant?
Träna på namn
Ta dig tid att lära dig uttala ovanliga namn rätt. Det signalerar respekt och ökar din egen vana, vilket minskar bias över tid.
För mig som jobbar mycket utomlands så känns det som att mitt efternamn spelar mindre roll. Kunden vet att jag flugit in och det skapar mer nyfikenhet än oro. För dig som stött på mig i en krönika, på morgonsoffan i TV4, eller på en föreläsning så är det också enklare. Men för dig som inte sett eller hört talas om mig: Namnet uttalas som hunden Lassie (gammal referens, jag vet) och ett skånskt Nej (najj). Lassi -najj. Säg det fem gånger. Eller tio. Sedan kan du connecta med mig på LinkedIn, eller höra av dig om du vill öka kommunikationsförmågan och samarbetsglädjen på din arbetsplats.
Tack för att du läser mina tankar.
Av: Antoni Lacinai
Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare, också global föreläsare, författare och kommunikationsoach för chefer och team. Han har dessutom skrivit en radioteaterpjäs, en roman och har en hel låt ute på Spotify.