När den ena innovationen efter den andra dyker upp på löpande band och allt framför oss på väg mot framtiden förändras, så behöver vi också anpassa vårt tänkande. Vara både kreativa och adaptiva. Vi behöver träna våra hjärnor i konsten att förhålla oss till den där nu ständigt föränderliga omvärlden. I den tid där möjligheterna exploderat och AI gått i självspinn runt sina egna algoritmer.
Men vad handlar då kreativitet om – egentligen? Är det en gudagåva eller talang som är få förunnat – eller är det som det en metodik som alla kan lära sig? Steve Jobs uttryckte en del av kärnan i detta enkelt, kort och koncist: ”Kreativitet är bara att koppla ihop saker.” Även John Cleese sa: ”Kreativitet är inte en talang, det är ett sätt att arbeta.”
Ja – så enkelt är det på sätt och vis. Men för att få just ”saker” att koppla ihop så behöver man grundkunskaper om hur olika system fungerar. Fundamenta. Det är ju svårt att få Nobelpriset i kemi eller fysik om man inte kan bakomliggande fakta, data, grundforskning och basformler. Lär dig, ta in, samla erfarenhet.
Men det är sen det roliga börjar – att leta de oväntade infallsvinklarna och koppla ihop till synes omöjliga parhästar i tankevärlden som sätter av i full galopp – och växer till en idé som kan växa till en innovation. Som kanske slutar med ett Nobelpris. Eller åtminstone en positiv förändring och personlig tillfredsställelse.
Kreativitet är ren och skär synapsomkoppling på huvudkontoret och stimuleras av en mix av nya stimuli, reflektion, fantasi, självattityd, risktagande, magpirr… Ja, du känner igen känslan av att vara på väg. När tanken bär. Lättar. Får vingar.
Din hjärnas tankeuniversum behöver alltså byggstenar och pusselbitar, upplevelser, förnimmelser och fakta som du kan bygga det nya tankelandskapet av. Saker som berör stannar kvar som minnen, känslor och bilder – och därför är kulturupplevelser en alldeles egen och viktig avdelning i tankeförrådet.
Så fyll på – lyssna, smaka, njut, dansa, sjung med, beundra, bli hänförd…
Men när passar det då bäst att koppla ihop tanketrådarna – ”connecting the dots”? Delvis när du kopplar av. Åtminstone när du loggar ur vardagsflödet och skärmhypnosen – som vi ju alltför lätt hamnar i (även vi som säger ”…jag känner mig inte alls beroende…”. Jodå.
Forskning har visat att lågintensiva aktiviteter, som exempelvis att gå promenader, enkelt kan bidra till att öka kreativiteten. När vi går eller utför andra aktiviteter som inte kräver fullständig koncentration och du är off the grid, kan vårt sinne vandra fritt. Detta tillstånd av ”tankevandring” är idealiskt för att lösa problem och generera nya idéer. Vi får möjlighet att sortera våra tankar
Vill du träna ditt eget kreativa tänkande? Här är några enkla tips:
- Välj mindset
Vid varje förändringspunkt och utmaning – växla in hjärnan på det positiva spåret – kanske med hjälp av poeten Göran Troells kloka ord ”Det kan lika gärna gå bra”. - Hjärnvila
I en värld av för många stimuli och informationsbrus – skaffa dina egna nu-bubblor och bejaka kortare stunder av mikropauser och mindfulness (2-3 min några gånger under dagen). Andas. Rör dig. Snurra ett varv. Vad som passar dig bäst. Umgås med dig själv en stund. - Andra stimuli
Hjärnan gillar utmaningar och att upptäcka nytt. I lagom fart förstås. Välj egna zoner av nya stimuli. Läs, diskutera och låt kultur och konst ta plats i hjärnan och hjärtat. En variation av stimuli berikar din tankevärld. Alla nya tankar uppstår ur det som finns i ditt universum av neuroner och erfarenheter. Idéer är tankekollisioner. - Nyfikenhet
Bejaka en nyfiken och kärleksfull grundinställning till det som sker i livets flöden omkring dig. Att redan innan nästa nya och spännande utmaning dyker upp så använd ett mindset av att ”älska det du inte vet ännu”. Det hjälper hjärnan att ta emot, se möjligheter och spinna nya tanketrådar. - Flytta fokus
Öppna upp fastkletade tankemönster och rutiner genom att byta fysisk miljö, rum eller mental kontext en stund. Musik, promenad eller bara annan jobbyta hjälper din hjärna att omkalibrera.
Lycka till – och kom ihåg – allt möjligt är möjligt! Åtminstone tills motsatsen är bevisad
Av: Johnny Sundin – Trendspanande kreativitetsambassadör
Mer om: Johnny Sundin är inspiratören och kreativitetsföreläsaren som genom åren besökt många event, konferenser och seminarier med sina fartfyllda föreläsningar om människans kreativa förmågor och mindset. Med en bakgrund inom kommunikation, möten, media, humor och entreprenörskap så delar han med sig av många insikter och kunskaper på ett mycket underhållande sätt. Vald till Sveriges Top100-förläsare 5 gånger och en glad förespråkare av ordspråket ”Det kan lika gärna gå bra”. Läs mer om Johnny här.