På jobbet är det annorlunda
Det spontana är sällan fel men som mottagare förväntar vi oss också någon form av professionalism. Det gäller förstås innehållet, inte minst att medarbetarna på riktigt känner sig sedda och inkluderade utifrån det som sägs. Men – det gäller lika mycket framförandet (eller borde i alla fall göra det.), det gäller själva framställningen.
Och för att talet ska bli både inkännande, minnesvärt och professionellt är det ingen nackdel att medvetet använda sig av någon form av ledstång, något som bidrar till att orden laddas. En sak är säker: det är alltid så mycket mer än innehållet i sig som påverkar hur ett budskap uppfattas. Vad vi säger är viktigt – HUR kan avgöra genomslaget.
Vad du vill förmedla vet du förmodligen. Men när du har formulerat detta inför dig själv är det en fördel att också ha koll på några saker som rör HUR du säger det du säger, det där som får dina ord att fästa.
Här följer några råd som kan hjälpa dig att var den självklara auktoriteten (ej att förväxla med att vara auktoritär) när du håller ditt jultal.
Tre minuter är det optimala för ett festtal, tre minuter känns fräscht, ingen hinner tröttna, ändå hinner man säga en hel del. Överhuvudtaget är tretalet det optimala på många sätt: när vi räknar upp saker, när vi minns tillbaka, när vi argumenterar etc. Underbart är kort!
Våga spela på tystnaden:
Om du klingar i ett glas och därefter, från och med att det blivit tyst i rummet, väntar tre, kanske fyra, sekunder skapar du koncentration, förväntan, ja kanske rentav magi innan du ens hunnit säga något. Och sen under talets gång: se till genom fortsatt pausering, när det är nytt stycke eller när du sagt något du tycker är extra angeläget, att det viktiga får sjunka in. Pauser påverkar orden – det vi sa och det som komma skall. Väl avvägd pausering genererar också spänning och påverkar hur vi som mottagare hör och uppfattar ord och budskap, ja, väl avvägd pausering hjälper oss dessutom att äga rummet. Pauserna har en avgörande betydelse för allt det som skapar tajming.
Våga plocka fram en något förstärkt artikulation och betoning!
När någon talar från en ”scen” har vi som mottagare helt andra öron än när vi lyssnar till någon i ett vanligt samtal. Det lätt förstärkta, ”berättande” tilltalet attraherar och stimulerar till lyssning och mental närvaro hos mottagaren samt ökar förutsättningarna för att förmedla känslor som når fram. Detta är djupt nedärvt sedan budskap, kultur och tradition fördes vidare från klippavsatser, kullar och runt lägereldar.
Sist men inte minst:
Det viktigaste är inte att excellera, det viktigaste är att inför sina medarbetare (och kanske kunder?) dela en känsla. Förutsättningarna för att åstadkomma en upplevelse som delas av alla ökar betydligt om du ”kliver fram”, och med ditt uttryck, ditt sätt att säga det du säger, tydligt visar på intention, omtanke och ledarskap.
Per Furumo
Per Furumo är konsult i talarträning/retorik/presentationsteknik. Som röstspecialist sticker Per ut bland Sveriges retorikkonsulter. Bland kunderna finns en mängd av våra stora företag och organisationer, Advokatsamfundet, Regeringskansliet, EU-kommissionen, offentliga personer inom näringsliv och politik samt många andra. www.furumo.se