Det råder bred enighet bland vd:ar om att de ekonomiska förhållandena, investeringsmöjligheterna och deras tillväxtförmåga kommer att vara positiva under de kommande 12 månaderna. Det visar rådgivnings- och revisionsföretaget EY:s globala undersökning CEO Outlook Pulse, där även vd:ar från Sverige ingår. Undersökningen inkluderar även det nya Global CEO Confidence Index. Resultaten varierar mellan regioner, länder och sektorer, men företagsledare känner sig mindre osäkra när det gäller tillväxten i den egna branschen än den på global eller lokal nivå.
Något som sticker ut i rapporten är att vd:ar i Norden placerar sig lägst på alla skalor av ”confidence”. I kategorier som hur säkra de känner sig kring fortsatt tillväxt på global, nationell och företagsnivå är de nordiska företagsledarna mest osäkra. Detsamma gäller utsikterna för priser och inflation, talang samt investeringar och teknologi. Nordiska vd:ar är särskilt osäkra på framtidens globala tillväxt, med ett genomsnitt på 54,5 på en skala från 0 till 100, jämfört med 81,5 för vd:ar i Frankrike och Kanada som känner störst tilltro att det kommer fortsatt ske global tillväxt.
– Att nordiska vd:ar skiljer sig markant från den globala trenden speglar möjligtvis en kulturell försiktighet som kan hindra regionen från att utnyttja tillväxtmöjligheter fullt ut. För att säkerställa att Norden inte halkar efter behöver vi stärka förtroendet och uppmuntra våra företagsledare att ta framåtsträvande och strategiska beslut i en osäker tid, säger Magnus Kuchler, Sverigechef för EY.
Proaktiva och säkra vd:ar är anpassningsbara till globala förändringar
De vd:ar som är mindre osäkra kring framtiden i undersökningen är även proaktiva när det kommer till att anpassa sig till makroekonomiska, geopolitiska och branschspecifika förändringar, och justerar sina strategiska beslut därefter. De visar också en högre benägenhet att regelbundet integrera politiska risker i sina strategiska beslutsprocesser, uppdatera affärsstrategin samt expandera verksamheten och genomföra transaktioner. Bland de mest säkra vd:arna gör 85 procent detta ofta eller alltid, jämfört med 64 procent inom den minst säkra gruppen, där de nordiska vd:arna ingår.
– Vi ser att denna typ av osäkerhet kan få konsekvenser för det svenska näringslivet. På EY kartlägger vi både IPO- och M&A-marknaden som gått trögt de senaste åren, men nu börjar vi se tecken på en global återhämtning. Med tanke på att de nordiska vd:arna visar större osäkerhet än deras globala motsvarigheter, finns dock en risk att vi hamnar på efterkälken i utvecklingen, säger Magnus Kuchler.
Strategiska justeringar avgörande för företagsledare i ekonomiskt osäkra tider
Undersökningen identifierar flera områden där företagsledare kan stärka sina positioner framåt. Bland annat rekommenderas att se över strategiska antaganden regelbundet, utveckla mer datadrivna beslutsprocesser och främja tvärfunktionellt samarbete inom företagen. Stigande kapitalkostnader, inflation och högre driftskostnader påverkar också företagens förmåga att investera och expandera. Många företagsledare uttrycker oro för hur de ska kunna överföra dessa kostnader till kunderna utan att förlora konkurrenskraft.
När företagsledare förlorar tron på framtida utsikter tenderar de att skjuta upp eller ställa in investeringar, minska nyrekryteringar och skära ner på kostnader. En mer försiktig strategi leder ofta till minskade utgifter för kapitalvaror, forskning och expansion, vilket bromsar den ekonomiska tillväxten.
– Kopplingen mellan osäkerhet och minskade investeringar är tydlig. Sverige har dock länge varit ett av de länder som spenderat mest på forskning och utveckling som andel av BNP, och svenska företags kraftiga investeringar har varit starkt bidragande till det. Osäkerheten som nordiska vd:ar vittnar om är möjligtvis ett varningens tecken. Senaste åren har svenska investeringar i forskning och utveckling minskat som andel av BNP, medan länder som USA och Sydkorea ökat sina investeringar, och den osäkra inställningen i Sverige kan vara del av förklaringen. Mindre osäkra ledare som ser positivt på framtiden är avgörande för att Sverige ska behålla ledartröjan som innovatör, inte minst inom den gröna omställningen, säger Magnus Kuchler.
Mer om: EY strävar efter att uppfylla syftet “Building a better working world” genom att skapa långsiktigt värde för kunder, medarbetare och samhället. Genom att använda data och teknik bidrar EY till att bygga förtroende på finansmarknader och stödja kunders tillväxt och utveckling. Verksamheten omfattar tjänster inom revision, redovisning, affärsrådgivning, skatt, strategi och transaktioner. Läs mer på deras hemsida här.