Nyligen var jag på ett internt kickoffmöte för att föreläsa om hur vi kan kommunicera bättre med kunder och kollegor. Chefen satte sig ner med de andra efter fikapausen och introducerade mig så här:
”Ja, vi har nu en extern talare. Jag tänkte att det kunde vara bra för er att höra en ny röst. Antoni, varsågod…”
De hade ingen aning om vem jag var eller varför jag var där. Det fick jag ta hand om själv. Jag kallar det för ”motvindsintroduktion”. Det här var inte första gången jag fick en dålig introduktion av en person som inte hade en aning om hur man leder möten, eller hur viktigt det är att skapa en positiv atmosfär. Men det var första gången jag bestämde mig för att från och med nu ska jag göra allt jag kan för att säkerställa en mycket bättre introduktion, på grund av den positiva effekt det har på mig och publiken.
En välformulerad introduktion kan sätta tonen för mötet och för föreläsarens möjligheter att lyckas. Introduktionen är mer än bara en formalitet; den ramar in talarens budskap, etablerar deras trovärdighet och engagerar publiken redan innan föreläsningen ens börjar. Tyvärr är det många som antingen förbiser vikten av detta ögonblick eller fumlar sig igenom det med generiska kommentarer. Det är synd.
En av de vanligaste fallgroparna är bristen på förberedelse. Den som introducerar plockar ofta upp talarens biografi i sista minuten och läser den ord för ord utan flyt. Risken är stor att deltagarna blir oengagerade och föreläsaren själv får alltså jobba i motvind. Jag såg precis detta hända häromdagen. En av de bästa talarna i Sverige skulle introduceras av en chef som läste introduktionen högt, och gjorde konstiga kommentarer som ”Är det du själv som påstår att du är en så bra talare eller är det andra som säger det?” Nu var talaren tvungen att försvara sig själv, vilket skapade en märklig stämning i rummet. Chefen ”prajmade” inte publiken för att komma i skön stämning.
Om du är föreläsare: Prata med den person som ska introducera dig innan det är dags. När du gör det: Här är tre sätt som du kan hjälpa dem att göra en bättre introduktion:
- Skriv ner några viktiga punkter om dig, och inte en lång biografi. Lägg sedan till exempelvis: de tre viktigaste poängerna av talet (anpassade för dem).
- Be personen att dela sin historia om varför de ville att du skulle vara där, vilket gör det mer personligt.
- Skriv ett kort manus och var mycket tydlig med att den som introducerar dig bör lära sig detta enkla manus utantill.
Bonustips: Se till att de får publiken att applådera. Detta gör dem på gott humör och ökar energin.
Och du som fått uppgiften att introducera en talare: Ta rollen seriöst. Den är viktigare än du tror.
Tack för att du läste mina tankar, och lycka till med fantastiska introduktioner!
Av:Antoni Lacinai
Antoni är en av Sveriges topp 100 föreläsare, där han delar insikter om kommunikation, motivation och engagemang på arbetsplatsen. Han har skrivit och medförfattat 14 böcker, är krönikör och syns allt som ofta på TV4 Nyhetsmorgon. lacinai.se