För arbetsgivare och HR-avdelningar är det allt viktigare att stötta medarbetare i deras hälsoresa, då rökavvänjning inte bara förbättrar individens hälsa utan även arbetsmiljön och produktiviteten. Om du är rökare och har motivationen finns olika strategier, hjälpmedel och produkter som vitt snus som kan – eller inte kan – hjälpa dig att sluta röka.
Sluta röka med vitt snus
Att sluta röka med hjälp av vitt eller traditionellt snus är inte en metod som vården eller hälsomyndigheter rekommenderar. Man anser att det saknas tillräckligt med forskning som visar att metoden är framgångsrik och bättre än de metoder som rekommenderas idag. En av anledningarna till detta är att vår typ av snus till stor del används bara i Norden och då framför allt i Sverige och Norge, så antalet vetenskapliga studier är litet.
Vitt snus finns förvisso i många fler länder, men är en så ny företeelse där att inga långa studier hunnit göras. Organisationer som verkar för minskad användning av tobak är i allmänhet emot alla former av tobak och nikotinprodukter, oavsett om det är cigaretter, snus, vitt snus eller e-cigaretter/vape.
Studier kring snus som hjälp att sluta röka
När det gäller att använda snus som hjälpmedel för att sluta röka är vi hänvisade till enstaka studier gjorda i Sverige och Norge. Det norska Folkhälsoinstitutet har i en studie från 2023 kommit fram till att snus var det hjälpmedel som mest ökade chansen att människor skulle lyckas sluta röka. Här skiljer man inte på vitt snus och traditionellt snus.
I Sverige finns en studie gjord av forskare på Stockholms universitet som ställt frågor till före detta rökare om hur de gjorde för att sluta röka, vad de uppfattar som framgångsfaktorer och deras tobaksvanor idag. De allra flesta deltagarna i studien slutade röka utan något hjälpmedel alls. Av de som använt något hjälpmedel, var snus det vanligaste hjälpmedlet. 80% av de före detta rökare som gått över till snus ansåg att det hjälpt dem att sluta röka. Av dessa har hälften fortsatt snusa, medan den andra halvan även lyckats att sluta snusa.
Rökavvänjningsprogram i arbetslivet
Fler arbetsgivare inser vikten av att stötta sina anställda i att bli rökfria, både för hälsans och arbetsmiljöns skull. Genom att implementera rökavvänjningsprogram kan företag bidra till både individens välmående och organisationens framgång.
Fördelar med rökavvänjningsprogram på arbetsplatsen:
- Ökad produktivitet: Medarbetare som slutar röka tar färre pauser och är oftast sjukskrivna mer sällan.
- Bättre arbetsmiljö: En rökfri arbetsplats ger renare luft och en hälsosammare miljö för alla.
- Hälsa och trivsel: Företag som aktivt stödjer medarbetarnas hälsa stärker både engagemang och lojalitet.
Exempel på åtgärder företag kan vidta:
- Erbjuda samtalsstöd: Koppla anställda till professionella rådgivare för tobaksavvänjning.
- Subventionera hjälpmedel: Erbjud ekonomiskt stöd för nikotinläkemedel eller andra rökavvänjningsprodukter.
- Skapa rökfria zoner: Utöka rökförbud på arbetsplatsen för att uppmuntra rökstopp.
- Utbildning och workshops: Informera om metoder och fördelar med att bli rökfri.
Genom att integrera rökavvänjning i företagets HR-strategi kan arbetsgivare skapa en mer hållbar och hälsosam arbetsplats för alla medarbetare.
Skillnader i nikotinupplevelsen mellan cigaretter och snus
Cigaretter och snus skiljer sig åt när det gäller nikotinupplevelsen. Cigaretter ger en snabb nikotineffekt där du känner effekten redan efter cirka 10 minuter, medan snus ger en mer fördröjd effekt. När det gäller nikotininnehållet skiljer det sig åt mycket mellan olika sorters snus, där vissa sorter av vitt snus har ett högre nikotininnehåll som ger en starkare stimulans.
Sluta röka cigaretter med hjälp av vape/e-cigaretter
New England Journal of Medicine publicerade ganska nyligen en studie av 1250 rökare som vill sluta med cigaretter. En grupp erbjöds en vanlig behandling med gratis, valfria nikotinläkemedel och en annan grupp rökavvänjning med gratis e-cigaretter. Efter ett halvår hade 29 procent av e-cigarettrökarna blivit och hållit sig från cigarettrökning, medan 16 procent av kontrollgruppen lyckats med samma sak. Däremot var det många av e-cigarettrökarna som fortsatt röka, fast i den nya formen. Bara 20 procent hade helt slutat med nikotin. E-cigaretter rekommenderas inte av någon svensk myndighet eller organisation som rökavvänjningsmedel.
Sluta röka med nikotinläkemedel
Receptfria läkemedel som tuggummi, plåster, tabletter och munspray med nikotin rekommenderas däremot sedan länge av svensk vård och antitobaksorganisationer, till alla rökare som vill sluta röka. Nikotinläkemedel ger oftast en långsammare nikotineffekt än cigaretter, även om det varierar mellan de olika formerna. Munsprayen är mest snabbverkande medan ett nikotinplåster ofta avger sin dos under större delen av dygnet. Oavsett vilken form av nikotinläkemedel du använder ska du läsa instruktionerna och bipacksedeln noga. Att använda medlen helt enligt instruktion ger bäst förutsättningar för att lyckas sluta röka. Det finns också möjlighet att kombinera olika preparat vid behov.
Sluta röka med receptbelagda läkemedel
De receptbelagda läkemedlen för rökavvänjning skiljer sig från de receptfria genom att de inte innehåller nikotin, utan andra verksamma ämnen. Läkemedlet Asmoken innehåller substansen cystin, som fäster vid nikotinreceptorerna. Det frisätter dopamin samtidigt som upptaget av nikotin hindras. Varenklin är en annan verksam substans som fungerar på samma sätt. Läkemedel baserade på varenklin har varit stoppade under en tid, men finns nu åter tillgängliga i en något modifierad form.
Zyban, som innehåller den aktiva substansen bupropion, är i grunden ett antidepressivt läkemedel som också visat effekt vid rökavvänjning genom att lindra både abstinens och lusten att röka.
Råd och samtalsstöd ökar chansen att lyckas sluta röka
Forskare vid Karolinska institutet har tagit fram ett koncept som kallas för TOR, tobaksavvänjning på recept, som testats på 8 vårdcentraler med 10 vårdcentraler som kontrollgrupp. TOR innebär att man använder en kombination av kvalificerad rådgivning och läkemedel (antingen nikotinläkemedel eller receptbelagda läkemedel). Där man använde TOR var 35 procent av dem som ville sluta rökfria ett halvår efter avslutad insats. På vårdcentralerna där man gjorde som vanligt var motsvarande siffra 13 procent.
Rökfri, tobaksfri eller nikotinfri?
För den som ska sluta röka spelar den egna motivationen stor roll. Att sluta röka kan betyda olika saker för olika personer. Vissa vill bli helt fria från nikotinberoendet, på grund av en graviditet eller för att beroendet upplevs som ett hinder i vardagen. Andra kanske i ett första steg framför allt vill begränsa skadeverkningarna av just rökning på den egna och omgivningens hälsa. Sätt gärna upp ett tydligt mål, oavsett om ditt mål är att bli rökfri, tobaksfri eller helt nikotinfri, så blir det lättare att hålla motivationen uppe och nå ditt mål.
Gustav Dakart
Källor
- Ingeborg Lund & Marianne Lund: Quit smoking: methods and outcomes for Norwegian adults (2023)
- Sohlberg and Wennberg: Snus cessation patterns – a long-term follow-up of snus users in Sweden (2020)
- Reto Auer, M.D. et al.: Electronic Nicotine-Delivery Systems for Smoking Cessation (2024)
- Ett recept för att sluta med nikotin, Medicinsk vetenskap nr 2, 2024, Karolinska Institutet