Jag är helt med på att det är för jävligt att vi i modern tid har löneskillnader mellan könen! Och att vi har personer, oftast män, som inte tar det på allvar! Vi har helt klart ett behov av att visa upp siffror. Men de löser inte problemet. Det är visserligen bra att EU samordnas och i en global marknad behöver det här vara internationella frågor, men frågan är om vi ska tro att det är en lösning på dilemmat.
Det visar bara problemen, utan att lösa dem. Långsamt har utvecklingen gått framåt i Sverige för att nyligen först backat och nu stå still (i alla fall om vi tittar på Sveriges Kvinnoorganisationers årliga undersökning). Om jag vänder på det och tittar på det hela som det var ett brädspel, ser jag snabbt tre justeringar som istället skulle börja lösa problemet.
För det första måste vi inse våra egna svagheter. Vi är inte bra på att göra lönemodeller! Kombinerat med vår bias gör att vi poängsätter det snubbarna gör mer. Här behöver vi mer medvetenhet om våra beteenden. Här är jag och mina kollegor inom jämställdhet duktiga på att berätta hur och varför vår hjärna tänker fel och varför vi har fördomar. Vi är kanske svagare på att visa upp hur du kan omsätta kunskaperna i belöningssystem och speldesign. Ofta kommer vi till steget att personer förstår att de har fördomar, men inte sedan hittar verktygen att lösa det.
Också svårt för att vi hamnar i en snårig zon av vad som är okej att säga och får en balansgång kring att prata om mjuka och hårda värden, skilt från manligt och kvinnligt. Speldesignern i mig tittar på det som en tendens att lägga för mycket vikt på korta mål och för lite belöningar för de långsiktiga målen, som dessutom kan vara svårmätbara. Om det löser problemen vet jag inte, men det är nyttigare för organisationen och min gissning är att det kommer skapa uppmärksamhet kring vad vi har för lönegrunder och diskussionen är vad jag egentligen är ute efter.
Sedan har vi den struktur vi brukar kalla för “Märket”. En bra åtgärd mot inflation en gång i tiden och på många sätt en sund princip att den mer konkurrensutsatta industrin går först i avtalsrörelsen. Om du inte vet vad jag menar så är det en princip från 90-talet om att de andra branscherna inte ska överträffa industrin i höjningar av lönerna, det för att få en balans. Dock med nackdelen att löneskillnader mellan kvinno- och mansdominerade branscher inte försvinner så lätt utan på sätt och vis stannade vid 90-talets nivåskillnader. Visserligen är en lösning att branscher inte ska vara dominerade av ett kön, kanske den bästa lösningen. Fast fortfarande ett problem att vården som vi så behöver förblir en lägre avlönad sektor.
Till sist den kanske enklaste justeringen. För många år sedan föreläste jag mycket på universitet och högskolor om att söka jobb. En föreläsning handlade om första jobbet efter examen och där var tipset med att alltid förhandla din första lön. Det tråkiga var att statistiken både visade effekten (på den tiden 2000 extra i snitt i månaden) och att det var nästan uteslutande killar som förhandlade om sina ingångslöner och inte bara sa tack till första budet de fick. Det vill säga att killar började med högre lön för att de bad om det. Jag köper att en del av oss har en instinkt att pruta och förhandla. Oavsett vad den instinkten beror på så kan vi jobba med det spelmässigt. En enkel justering för dig som arbetsgivare att ta höjd för det. Säg att du ska anställa någon. Vi vet att det är troligare att killarna kommer förhandla och vilja förhandla om lönen. Vad sägs om att du då förbereder så att budet vid intervjun har en förhandlingsmån?
Den som förhandlar kommer då känna sig nöjd, men (och här är justeringen) den som inte förhandlar återkommer du till med budskapet “vi vill anställa dig och tror så mycket på dig att vi ger dig lite mer än vad vi först sa” och ger den samma bud som den som förhandlat kan få landa på efter förhandling. På det sättet börjar alla hos er på samma lön, men de känner sig också nöjda.
Sedan finns det massa knep till, som platta lönestrukturer, öppna löneklubbar, fokus på andra förmåner och andra speltekniska verktyg. Det viktiga är att vi slutar att bara mäta och prata om våra fördomar och istället ser det som ett stort designjobb att skapa bättre och rättvisare lönesystem!
Av: Gunnar Söderberg
Gunnar Söderberg föreläser och utbildar inom ledarskap och organisationer ur ett arbetsrättsligt perspektiv. Med fokus på att hitta arbetsglädje och bygga trygghet i en grupp använder Gunnar Söderberg gamification, pedagogiska övningar och – inte minst – humor för att fånga sin publik och bidra till deras fortsatta utveckling.