3:e april släpps boken ”Konsten att följa: Om följarskapets styrka och ledarmyterna som styr oss”. Det är en unik, högaktuell och utmanande bok som omkullkastar det mesta vi tror oss veta om ledar- och följarskap.
I över 15 år har författaren Christian Monö utforskat ledar- och följarskap ur följarnas perspektiv. ”Nästan allt som skrivs om ledarskap idag är skrivet ur ett ledarperspektiv,” berättar Monö i ett samtal om sin nya bok. ”Med det menar jag att fokus ligger på hur man får andra att följa. Men för mig är det mer intressant att förstå varförmänniskor väljer att följa varandra. Det finns ju inga ledare utan följare.”
Monö har inte bara arbetat teoretiskt med ledar- och följarskap utan även praktiskt – både som medarbetare och chef i olika nivåer och företag. Han är mycket skeptisk till det han kallar ledarskapshysterin.
”Idag är vi så upptagna av att lära oss leda andra att vi paradoxalt nog glömt bort dem som ska följa”, förklarar han. I ”Konsten att följa” visar han hur vårt ensidiga fokus på ledare bidragit till en missuppfattning om vad ledarskap är.
Med stöd av vedertagen forskning från olika vetenskaper, däribland antropologi, historia och psykologi presenterar Monö ett helt nytt sätt att förstå ledar- och följarskap. Bland annat beskriver han hur människor i tusentals år följt varandra för att nå gemensamma mål.
”Det är inte ledaren som får oss att följa,” klargör han, ”utan vår egen vilja att uppnå något. Uppfattningen att ledare ska motivera folk och styra dem mot en viss vision är bara en myt”, tillägger han.
I ”Konsten att följa” visar Monö hur ledarskapsindustrin tagit en allt större plats i samhällen och i arbetslivet sedan 70- och 80-talet. Med hjälp av konkreta exempel får läsaren se hur dagens ledarskapsideal förstör samarbeten, passiviserar människor och hotar den demokratiska processen. Något som sker dagligen utan att de flesta av oss är medvetna om det.
”Tyvärr har ledarskapsindustrin fått oss att tappa fokus på det som verkligen betyder något, nämligen samarbete”, säger Monö. ”Varje år investeras miljarder i ledarskapsutveckling världen över men få tänker på att forskare faktiskt inte ens är överens om vad en ledare är. Med andra ord investerar företag och organisationer miljarder i något som de i praktiken inte vet vad det är.”
Med unika infallsvinklar, viktiga frågor och banbrytande teorier är ”Konsten att följa” inte bara betydelsefull utan också ett nödvändigt bidrag till samhälls- och ledarskapsdebatten. Den erbjuder läsaren nya insikter och kunskaper om vad det innebär att leda och följa någon annan.
Boken vänder sig inte bara till chefer och medarbetare utan till alla som är samhällsintresserade eller vill stärka samarbetet i en grupp. Förordet är skrivet av Major Bosse Rahmström, huvudlärare i ledarskap på Försvarsmaktens Ledningsregemente.