Rekryterar ni utifrån ”culture add” i stället för ”culture fit? De flesta företag rekryterar efter culture fit, dvs hur passar den nyanställda in i befintlig företagskultur? Culture fit är idén om att rekrytera individer som har ett värderingssystem, övertygelser och beteenden som stämmer väl överens med företagets och som hjälper till att hålla kulturen intakt. I dag får många sökande beskedet om att de inte passar in i kulturen och blir därför bortvalda. Tyvärr påverkar detta mångfalden på våra företag varför fler och fler som är beslutsfattare i rekryteringsprocessen börjat få upp ögonen för att rekrytera utifrån culture add i stället.
Framtidens kulturer vill ha människor som tillför något nytt till organisationen där de bidrar till att skapa en inkluderande kultur i stället för att någon ska passa in. I stället bör de addera till kulturen på arbetsplatsen genom att anpassa anställningsmetoderna för att anpassas till de anställdas talanger, kompetens och ambitioner.
”Culture add” är ett sätt för företag att bli mer inkluderande och mångfaldiga.
Genom att rekrytera personer med olika bakgrunder, erfarenheter och synsätt kan företag öppna upp för nya idéer och innovationer. Detta kan leda till en mer kreativ och dynamisk arbetsplats, där medarbetare känner sig sedda och uppskattade för sin unika kompetens.
Företag som anställer utifrån ”culture add” kan också bidra till att bryta ner stereotyper och fördomar. Det kan vara lätt att fastna i gamla vanor och sätt att tänka om vem som passar in på företaget, men genom att söka efter nya perspektiv kan man undvika att hamna i den fällan.
Rätt anställningsmetoder undersöker inte bara kulturella behov, värdesystem och teknisk kompetens utan tar också hänsyn till rollspecifika talangegenskaper och beteenden som står för höga prestationer.
Men att rekrytera utifrån ”culture add” är inte alltid enkelt. Det kan kräva att företaget tar en mer aktiv roll i att skapa en öppen och inkluderande arbetsmiljö, där medarbetare kan känna sig bekväma att dela sina åsikter och idéer. Det kan också kräva att man tänker om i rekryteringsprocessen och fokuserar mer på kompetens och potential än på traditionella kriterier som utbildning och erfarenhet.
Rekrytering för en starkare företagskultur: Så kan ’culture add’ göra underverk för din organisation
Företag som vill rekrytera utifrån ”culture add” kan börja med att reflektera över sin nuvarande kultur och värderingar. Vad är det som gör företaget unikt och hur kan man hitta kandidater som kan bidra till detta på nya sätt? Det kan också vara viktigt att involvera medarbetare i rekryteringsprocessen och att söka feedback på hur man kan förbättra företagskulturen. Att ha en öppen och transparent rekryteringsprocess där man kommunicerar tydligt om vad man söker efter i en kandidat kan också hjälpa till att locka rätt personer till företaget. Genom att sätta ”culture add” som en prioritet i rekryteringsprocessen kan företag skapa en mer mångsidig och inkluderande arbetsplats som gynnar både medarbetarna och företaget som helhet.