Undersökningen avslöjar att 72 % av de svenskar som får digitala verktyg från sin arbetsgivare är positiva till att använda begagnad kontorsteknik, såsom mötesutrustning och skrivare. Hela 63 % av de tillfrågade skulle även acceptera en begagnad dator, och 58 % skulle välkomna en begagnad smartphone – så länge enheten är i gott skick och fri från tidigare data.
Detta skifte i attityd kan bli en viktig pusselbit för att hantera det ökande elektronikavfallet. På privatmarknaden har begagnad elektronik blivit mer etablerat de senaste åren, men på arbetsplatser har utvecklingen gått långsammare. Nu verkar dock svenska företag få grönt ljus från sina anställda för att börja satsa på mer hållbara tekniklösningar.
”Vi i IT-branschen behöver utöka vårt erbjudande”
Peter Uddfors, vd på Avoki, ser en tydlig potential för företag att minska sin klimatpåverkan genom att förlänga livslängden på tekniska produkter. Han menar att IT-branschen måste bredda sitt erbjudande och lyfta fram möjligheterna med rekonditionerad teknik.
– En av de största utmaningarna för elektronikbranschen när det gäller att minska klimatpåverkan är att förlänga livslängden på produkterna. Vi i IT-branschen behöver utöka vårt erbjudande och visa på möjligheterna med rekonditionerade produkter. Vi ser också tydligt att livslängden på produkterna ökar när vi levererar IT som en tjänst, säger Uddfors.
En annan viktig insikt från undersökningen är att det finns skillnader i attityden till begagnad teknik mellan könen. Medan 72 % av kvinnorna är positiva till att få en begagnad dator av sin arbetsgivare, är motsvarande siffra för män 56 %. Yngre personer är också generellt sett mer positiva till begagnad teknik än äldre, vilket tyder på att en attitydförändring kan vara på väg i takt med att nya generationer kommer in på arbetsmarknaden.
”Inga egentliga förlorare”
Peter Uddfors ser stora fördelar med begagnad teknik för både företag och anställda. Han understryker att det finns vinster för alla parter.
– Det finns inga egentliga förlorare på andrahandsmarknaden för elektronik. Medarbetarna omfamnar det, företagen minskar sina kostnader och klimatet vinner. Ett av de enklaste och mest effektiva sätten att bidra till en hållbar utveckling är att välja IT som tjänst för arbetsplatsens gemensamma behov, säger Uddfors.
Elektronikavfall är ett växande problem, och den svenska befolkningens positiva inställning till begagnad teknik på arbetsplatsen kan vara en del av lösningen. Att förlänga livscykeln på tekniska produkter genom att använda rekonditionerad teknik kan minska både avfall och resursförbrukning, samtidigt som det bidrar till företags kostnadseffektivitet.
Undersökningen, som genomfördes av Novus på uppdrag av Avoki och HP mellan 12–25 september 2024, bygger på svar från 2 248 respondenter. Syftet var att undersöka svenska folkets attityd till begagnade elektroniska verktyg på arbetsplatser och hur dessa kan hjälpa till att minska elektronikavfallet.
Av: Sophia Loader