– Kvinnor riskerar sin psykiska hälsa för att få arbetslivet att gå ihop under småbarnsåren när det är arbetsgivaren som måste hitta lösningar och skapa rutiner. Som förälder ska man kunna kombinera arbete med familjeliv även när barnen är sjuka. Ingen ska tvingas välja att vobba när en behöver vabba, säger Victoria Kirchhoff, första vice ordförande i Unionen.
Februari och mars har historiskt sett varit de månader då det har utbetalats flest vab-dagar. Många småbarnsföräldrar har svårt att få ihop familjeliv med arbetsliv, och därför har Novus på uppdrag av Unionen undersökt hur tjänstemän i privat sektor med barn i åldern 0–11 år upplever att vobba, vabba samt hur det fungerar i relation till arbetsliv och privatliv.
Ojämn fördelning av ansvaret för vård av sjuka barn
Trots decennier av jämställdhetsåtgärder i arbetslivet visar undersökningen att det fortfarande kvarstår en ojämn fördelning av ansvaret för vård av sjuka barn (vab) mellan föräldrar. Endast 59 procent av privatanställda tjänstemän uppger att de delar lika på vab-dagarna.
Undersökningen visar också att vobb har blivit en norm för många tjänstemän. På många sätt underlättar detta för småbarnsföräldrar, och möjliggör att man kan undvika att behöva gå ned på deltid. 1 av 3 föräldrar vobbar alltid i stället för att vabba. Men endast 3 procent av tjänstemännen har en kollega som kan ta över.
För många är vobb en fördel i livspusslet. Men det är kvinnor som känner mest stress och press när de vobbar. Mer än hälften (54 procent) av kvinnorna känner sig alltid eller ofta splittrade mellan jobbet och sjuka barn, och så få som 5 procent av kvinnorna anger att de aldrig känner så.
– Stressen och pressen går att hantera om vi jobbar aktivt med den. Men det kräver tydliga insatser. Fler arbetsgivare behöver ta fram rutiner för överlämning av arbetsuppgifter. Man behöver även säkerställa flexibla och familjevänliga arbetsmiljöer där vab ses som en naturlig del av arbetslivet och ingen förväntas vara ständigt tillgänglig, säger Victoria Kirchhoff.
– Det är lätt att frågan om att vabba eller vobba sorteras in som en enkel vardagsfråga upp till varje familj att lösa. Men Unionens undersökning visar tydligt att det också handlar om att främja psykisk hälsa och minska stressen för både män och kvinnor i arbetslivet.
Fakta om undersökningen
Undersökningen om vab, vobb, arbetsliv och välmående har genomförts av Novus på uppdrag av Unionen. Undersökningen syftar till att ta reda på hur tjänstemän i privat sektor med barn i åldern 0–11 år upplever att vobba/vabba samt hur det fungerar i relation till arbetsliv och privatliv.
Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen. 1025 intervjuer genomfördes mellan 5 december 2024 och 7 januari 2025.
Mer om: Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Läs mer på hemsidan här.