Vi möts och vi möts. Digitalt, fysiskt eller i kombination. Internt. Externt. Korta avstämningsmöten. Långa ledningsgruppsmöten. Konferenser. Event. Seminarier. Och så vidare. Finns det egentligen någon gemensam nämnare för alla våra möten? Något gemensamt element eller karaktärsdrag? Ja, om vi undantar mötet med oss själva (värt minst en egen krönika) så är våra möten ett tillfälle att tänka, prata och utveckla tillsammans.
Att det som utgör grunden i ett möte, oavsett slag, är att hitta synergierna med att vi är tillsammans (digitalt eller fysiskt) och ta tillvara på dem! Detta må vara en självklarhet men, handen på hjärtat, är det så att vi är tillräckligt bra på att utnyttja dessa synergier?
Min övertygelse är att det, trots ökat fokus på möten de senaste åren, fortfarande finns en stor potential att utveckla det som är ryggraden; dialogen. Med och mellan mötesdeltagare. Dialogen kollegor emellan på våra interna möten.
Enligt Akademin för Professionell dialogs definition är ”Dialog ett skickligt sätt att prata och tänka tillsammans som skapar en gemensam mening/förståelse bland en grupp människor”.
Tänk om vi alla skulle omfamna denna definition när vi möts?
Ett skickligt sätt att prata och tänka tillsammans. Om vi för ett ögonblick fokuserar på ordet tillsammans och inför varje möte ställer oss frågan hur skapar vi de bästa förutsättningarna för att prata och tänka tillsammans? Utifrån syftet med just det mötet. Hur kan vi väva in dialog och interaktion på ett sätt som möter syftet och som gör att var och en får bidra till att skapa gemensam mening?
Det finns vissa kommunikationsfärdigheter som förtjänas att lyftas upp om vi väljer att ha mer fokus på dialog i våra möten. Konsten att lyssna, både till sig själv och till andra är en. Lyssna aktivt, lyssna medvetet, lyssna färdigt. Lyssna utan egen agenda. Lyssna med nyfikna öron, intresserade ögon och vänlig mun.
En annan färdighet är konsten att ställa frågor. Att medvetet ställa frågor som leder vidare, bygger gemensam förståelse och bjuder in andra i samtalet bidrar till ökad kvalitet i dialogen. Och därmed på resultatet av mötet. Då och då brukar jag påminna mig om vad Kipling skrev redan för över hundra år sedan:
”I keep six honest serving-men
(They taught me all I knew)
Their names are What and Why and When
And How and Where and Who”
Fråga. Lyssna. Reflektera kring det som sagts. Bjud in varandra för att prata och tänka tillsammans. Potentialen är enorm! Fler idéer, bättre samarbete, starkare gemenskap. Och inte minst ökad motivation. För om vi blir lyssnade på ökar känslan av kompetens, autonomi och tillhörighet, de viktigaste kriterierna för inre motivation. Vem vill inte ha mer av det?
Av: Åsa Lindell
Mer om Åsa här.