Den stora skillnaden mellan ett vanligt panelsamtal och ett panelsamtal i Almedalen handlar om en bitvis stökig miljö med hög ljudvolym och svårfångad publik. Åsa Lindell är föreläsare, moderator och facilitator med över 20 års erfarenhet och hon håller med om att Almedalen är intensivt.
– Några av de vanligaste misstagen arrangören gör är att de inte har ett tillräckligt tydligt syfte, för många paneldeltagare och för lite kontakt med deltagarna innan. Många paneldeltagare är dessutom med i ett stort antal paneler och det gör förberedelsearbetet som moderator mer utmanande, säger Åsa.
Det är också viktigt att tänka på tillgänglighet och inkludering. Anna Bergholtz är journalist, föreläsare och moderator med spetskompetens inom funktionsnedsättningar.
– Almedalen ska vara en plats där alla kan samlas och mötas – ett ställe för demokrati, men så är det tyvärr inte. Det vanligaste misstaget är nog att man bokar en plats för sitt panelsamtal där alla inte kan ta sig fram där det inte finns möjlighet till bra teknik med mickar och hörslinga. Det är också mycket ståbord och stående, vilket blir utestängande för många, säger Anna.
Vad är viktigt att tänka på?
– Välj aktivt att vara inkluderande. Välj en fungerande lokal som det ska vara enkelt att ta sig till samt lätt att röra sig i när man väl är på plats. Säkra att det finns rätt teknik och en hörslinga som fungerar. Tänk även på själva möbleringen och vilken information som skrivs i programmet. Att livesända är också ett bra sätt för att nå ut till folk som inte kan vara på plats. Då behövs en tillgänglig digital plattform och här rekommenderar jag Zoom. På Zoom kan du skrivtolka, texta dina event samt ha teckenspråkstolk, säger Anna och fortsätter.
– Vi kan ha både paneldeltagare och publik som har olika funktionsnedsättningar. Allt syns inte och vi missar viktiga kompetenser och perspektiv om vi inte jobbar inkluderande, berättar Anna Bergholtz.
Åsa Lindell har fler tips på hur man lyckas med sina panelsamtal i Almedalen.
– Definiera ett tydligt syfte och flöde. Gör panelen mer dynamisk med några ja och nej frågor samt publikinteraktion. Uppmuntra till dialog mellan paneldeltagarna. Och sist men inte minst: ha tydliga spelregler för både panel och publik.
Vad är något av de bästa panelsamtal du har lett under Almedalen?
– Ett tidigt almedalsminne är en panel med ett antal politiker och inte så många på scenen. Jag hade tid att komma mer på djupet. Och även om de inte var överens fick vi till en riktigt bra dialog. Några mer personliga frågor satte en känsla av att det var på riktigt, och när jag bad dem ställa frågor till varandra hade vi lyckats etablera ett respektfullt sammanhang så de frågorna blev intressanta och utforskande, vilket skapade både kvalitet i samtalet och en god stämning, berättar Åsa.
Om business, bubbel och babbel är obligatoriska ingredienser för ett klassisk Almedalen, så är sammanfattningsvis förberedelser, förberedelser och återigen förberedelser tre gyllene regler för att dina panelsamtal ska bli riktiga succéer. Varmt lycka till!
Talarföreningens nio tips för att lyckas med ditt panelsamtal under Almedalen:
- Tänk igenom syftet och upplägget så det matchar.
- Ta reda på vad arrangören har för mål med samtalet.
- Förstå vad publiken är intresserad av.
- Fördela ordet så att alla kommer till tals.
- Begränsa antalet deltagare. Annars blir det lätt rörigt, alla hinner inte komma till tals och det kan bli svårt för publiken att hänga med.
- Våga göra programmet mer dynamiskt med mer interaktivitet.
- Planera i god tid och boka en lokal som är tillgänglig för rullstol och som har bra teknisk utrustning för hörslinga och mickar.
- Tänk på möbleringen. För ett mer inkluderande panelsamtal bör man undvika ståbord, så att alla hamnar på samma nivå och eftersom alla inte kan eller orkar stå. Se också till att det finns sittplatser för publiken.
- Låt paneldeltagarna kort presentera sig själva. På så vis får publiken en röst på alla, oavsett om en kan se eller inte.
Av: Malin Winberg, Talarföreningen Sverige.