Aten, hösten 2024. Staden som en gång var vaggan för västerländsk filosofi och demokrati stod återigen i centrum för nya tankebanor Denna gång handlade det inte om politik eller filosofi, utan om livräddning. Den årliga kongressen för European Resuscitation Council (ERC) samlade experter från hela världen för att diskutera de senaste rönen, tekniken och utbildningsmetoderna inom hjärt-lungräddning.
En tydlig trend som skönjdes under kongressen var ett ökat fokus på att göra hjärt-lungräddning (HLR) mycket mer tillgängligt för alla. Redan de gamla grekerna förstod vikten av att sprida kunskap, och Hippokrates betonade att läkekonstens främsta uppgift var att lindra lidande. Att rädda människors liv. I linje med denna antika tradition ser vi nu ett skifte mot enklare och mer lättillgängliga HLR-utbildningar.
Onlineutbildningar har blivit alltmer populära, vilket gör det möjligt för människor att lära sig HLR på egen hand, närsomhelst och varsomhelst. Dessa utbildningar har visat sig vara lika bra som traditionella kurser – ibland bättre med den möjlighet som finns att kunskapssäkra varje individ. De är dessutom betydligt mer tidseffektiva. För att gå en utbildning på 45 min jämfört med 3 timmar handlar det ju om en gigantisk tidsvinst för alla organisationer. Med det digitala kan man få ner kostnaden 70-80% och dessutom bidra till sitt employer branding och CSR-arbete genom att alla nu kan bli varandras livförsäkring.
På kongressen presenterade Fotbollsförbundet UEFA hur man lyckats revolutionera HLR-utbildningen inom fotbollen genom att använda sig av gamification runt tävligar och i fanzone innan matcherna. Genom innovativa digitala verktyg och spelliknande element har man gjort inlärningen både rolig och effektiv. Resultatet är imponerande: över 100 000 nya potentiella livräddare har utbildats under herrarnas EM 2024. Denna framgångsrika modell kommer att skalas upp och användas även under damernas Euro 2025.
Vad innebär detta för framtiden?
- En mer hjärtsäkrat arbetsliv och samhälle: Genom att göra HLR-utbildningar mer tillgängliga ökar chansen att fler människor kommer att kunna rädda liv.
- Snabbare insatser: Ju fler som ingår i skyddsnätet runt varandra desto lättare kan någon agera snabbt och effektivt i en nödsituation.
- En mer jämlik vård: Digitala utbildningar kan bidra till att minska skillnaderna i tillgång till livräddande kunskaper.
Avslutningsvis kan vi konstatera att ERC-kongressen i Aten markerade en viktig milstolpe i utvecklingen av hjärt-lungräddning. Genom att utnyttja de möjligheter som digitaliseringen erbjuder, kan vi skapa en framtid där fler människor överlever hjärtstopp.
Tillsammans är vi varandras livförsäkring.