Riktlinjer kring arbetet med alkoholrelaterade problem på arbetsplatser
Redan 2015 kom riktlinjer för företagshälsovård och andra aktörer som arbetar med att förebygga och behandla alkoholproblem bland annat gällande tidiga insatser vid alkoholproblem på arbetsplatsen. Under 2023 kommer Myndigheten för arbetsmiljökunskap att gällande tidiga insatser vid alkoholproblem på arbetsplatsen. Riktlinjerna fokuserar på att förebygga problem både på organisatorisk nivå och för den enskilde arbetstagaren.
Riktlinjerna avslöjar att upp till var tionde kvinna och var femte man inom yrkeslivet har riskbruk av alkohol, vilket innebär en ökad risk för skador och andra problem. Det lyfts också att det genom vetenskapliga studier är bevisat att arbetsplatsen utgör en central arena för att förebygga alkoholproblem.
Bjuda eller inte bjuda på alkohol på arbetsplatsen?
“Att bjuda på alkohol på arbetsplatsen är en fråga för arbetsgivare att överväga. De flesta anställda kan hantera alkohol ansvarsfullt, men vissa dricker för mycket eller har närstående som gör det. Arbetsgivare bör därför fundera över anledningarna bakom att bjuda på alkohol vid tillställningar och över möjliga negativa konsekvenser”, säger Ida Ljungberg.
7 tips för arbetsgivaren
- Fundera över nödvändigheten av alkoholservering och dess roll på arbetsplatsen.
- Om alkohol serveras, sätt tydliga riktlinjer för mängd, åtgärder vid överdriven konsumtion och beslutsfattare.
- Se till att det alltid finns alkoholfria alternativ.
- Prova alkoholfria evenemang för bättre minnen och stämning.
- Involvera medarbetare för deras åsikter och förslag på alternativ.
- Respektera individuell val av alkoholintag och undvik övertalning.
- Ha klara rutiner vid misstanke om missbruk och kommunicera dem regelbundet.
***********
Läs mer på www.simployer.com eller kontakta: Head of Group PR and Communications, [email protected]+47 90795343 eller
Marketing manager [email protected]+46 72 237 97 62