Bellevue Park är en snygg, kul och välplanerad sommararena som skapades enbart för att vara en bra sommarprodukt för företag. Prisvärd, hållbart och på alla sätt och vis väldigt roligt plats för ett event. ”Bellan” byggdes för att passa för många, för dem som ville göra något annorlunda, för dem som ville ”crowd founda” sitt evenemang och för dem som ville bidra till cirkulära och hållbara event på riktigt
”Vi har aldrig tidigare sett den här viljan från våra kunder att komma tillbaka flera gånger till samma venue, men så unikt är det, inget annat kan jämföra sig men Bellan”, säger, Niklas Åström från Koncept & Event, en av skaparna av konceptet.
Sommaren innan pandemin hittade Koncept & Event pärlan i Bellevueparken, men att paketera den idylliska men nedgångna platsen var inte helt enkelt. Inför sommaren 2022 skrevs ett längre avtal med fastighetsägaren och en mer omfattande plan lades. Nästan en miljon kronor investerades och i Maj 2022 slogs portarna upp till en sommararena som på olika sätt verkligen stack ut. Under den första sommaren genomfördes 25 olika arrangemang, tio fler än den initiala planen och på plats välkomnades sammanlagt över 4100 gäster.
Bellevue Park har skapats av Koncept & Event och bygger på briefer från flera olika kunder och deras önskemål och tankar om hur den ultimata sommarfesten skulle se ut.
Den andra delen bakom idén var att skapa en hållbar eventplats. En plats som inte riggas upp och ner per tillfälle, där det inte produceras massa dekor, rekvisita eller installationer per event, utan där vi gör en rejäl etablering som det är lätt att komma in i. En plats där mycket ingår, men där kunden fortfarande kan sätta sin egen prägel.
”En av de största utmaningarna om man ska prata hållbarhet och event på allvar, är att det ofta produceras väldigt mycket inför ett event som sedan aldrig kommer till nytta igen. Det är dåligt för miljön och det blir låg kostnadseffektivitet. Genom att vi tog ett totalgrepp över Bellevue kunde vi skapa ett svårslaget erbjudande för många kunder”, säger Sofia Asknert, hållbarhetsansvarig på K&E.
Vad är då Bellevue Park? Det är en idyllisk liten plats där det dagtid drivs ett café i en enskild del av Bellevueparken. Där reses två säsongsmonterade tält på nästan 250 kvm, inför sommaren 22 lades ett trägolv till båda tälten som också är inredda för servering, mingel och umgänge. Flakcyklar har byggt om till barer och i tältet finns värmare, ljud och ljus permanent installerat. Möblemanget består av gamla träbänkar och bord som köpts in från ett eventlager och loungebord som byggts av lastpallar och gamla kabeltrummor. En utomhusbiograf och ett utekök har etablerats, även dessa byggdes av återvunna lastpallar från en byggfirma i Nacka. Den befintliga utkiksplatsen ställdes om till en klassisk dansbana med Thorleifs och alla de andra dansbandsikonerna i högtalarna. Mitt i parken etablerades en naturlig scen på en kulle med ett platsbyggt tak. I parken finns två boulebanor och tre klassiska femkampsbodar (även dessa av återvunna lastpallar). Över en kilometer ledljusslingor har dragits runtom anläggningen för att rama in och lysa upp på kvällarna.
”Vi ville skapa en plats att träffas på, där man skrattar, umgås och där det finns något för alla. Givetvis finns sommarklassiker som kubb, boule och krocket för den tävlingsinriktade och dessutom tre-kampsbodar, ungefär som på nöjespark.” säger Hanna Danielsson som ansvarar för driften på ”Bellan”.
Niklas tillägger ”Vi kände att det saknades en sommararena i Stockholm, så vi tog saken i egna händer och byggde en egen. En plats där vi äger hela produktionen och kan göra lite vad vi vill, det är kul för oss eftersom man kan tänkta mer fritt men det är också kul för kunden som kan vara med och påverka på ett helt annat sätt än på traditionella anläggningar.
Inför 2023 presenteras ett nytt matkoncept inspirerat av olika gatukök. I sommar kommer köken bemannas av Fat Frank som bakar pizza, Fred’s som gör friterar fisk och avokado till sina tacos och Ben & Jerry’s som rundar av med glass. Det här matkonceptet kommer också aktivt bidra till att minska matsvinnet genom att all mat lagas på plats till varje gäst.
Nu när vi närmar oss våren berättar Niklas att det bubblar rejält kring konceptet;
”Vi ligger långt före det bokningsläge vi hade förra året, det finns absolut datum kvar men de populäraste dagarna har gått iväg. Däremot finns det ganska mycket kvar i augusti och i början av september”, säger han.