En ohälsosam arbetsmiljö drabbar både personal och produktivitet
Statistiken är entydig: arbetsmiljön påverkar hur vi mår och hur vi presterar. När kontoren är smutsiga och stökiga stiger stressnivåerna och produktiviteten sjunker. Flera studier har visat att ju mer stress det finns på jobbet, desto mindre får man gjort. Det är rentav bevisat att en stökig och oorganiserad arbetsplats kan öka stressnivåerna och påverka den mentala hälsan negativt. Med andra ord: dammiga kontor gör oss stressade, och stressade anställda presterar sämre.
När hygienen brister – dyrt för både personal och företag
Det finns många rapporterade exempel på att arbetsgivare i Stockholm inte har prioriterat städningen, vilket har lett till betydande problem. Inom vissa sektorer har det framkommit att otillräckliga städrutiner eller beslut om att spara in pengar på professionell städning resulterat i att centrala områden som kontorsutrymmen och personaltoaletter inte genomgått regelbunden rengöring under mycket lång tid.
Dessa brister har ofta lett till att personalen lämnat klagomål, vilka i sin tur i vissa situationer har eskalerat till interna konflikter och tvingat fram ingripanden från Arbetsmiljöverket. I andra fall leder det till ökad sjukfrånvaro och sjukskrivning. Att sådana situationer kan uppstå är djupt oroande och belyser en alltför vanlig attityd där nödvändig hygien inte ses som en grundläggande del av arbetsmiljön.
Den initiala kostnadsminskningen på städning har således omvandlats till betydande ekonomiska och hälsorelaterade utmaningar, vilket understryker vikten av att betrakta regelbunden och professionell städning som en nödvändig investering i en säker och hälsosam arbetsmiljö.
Lösningar finns: så skapar vi renare och stressfria kontor
Det går att vända trenden – men då krävs att arbetsgivare tar sitt ansvar. Här är några konkreta åtgärder för att lösa problemet med smutsiga kontor och den stress de orsakar.
Regelbundna och ordentliga städrutiner: Städningen måste prioriteras och inte reduceras till ett slentrianmässigt måndagsjobb. Minst daglig lättare städning och veckovis grundlig rengöring bör vara standard, och det är viktigt att inte glömma gemensamma utrymmen som kök, toaletter och mötesrum. Att införa fasta städscheman och checklistor säkerställer att inget glöms bort. Vissa företag väljer med fördel att ta hjälp av en professionell städfirma. En städfirma i Stockholm, staden där det definitivt behövs städas mer på kontoren, är en investering i högkvalitativ hygien, betalar sig själv i form av friskare och mer produktiva medarbetare.
En arbetsplats utformad för renlighet: Tänk preventivt när ni designar kontoret. Välj lättstädade material och möbler (släta ytor som inte samlar damm, och textilier som går att rengöra). Se till att det finns tillräckligt med förvaring så att prylar inte ligger och dräller. Bra ventilation och luftfilter är också avgörande för att hålla luften ren och fri från dammpartiklar – en modern ventilationsanläggning är en del av städstrategin. Smarta företag tar även hjälp av Lean-inspirerade metoder som 5S (Sortera, Systematisera, Städa, Standardisera, Skapa vana) för att skapa ordning och reda på kontoret. När miljön i grunden är lättskött blir det både enklare att hålla rent och trevligare att vara på plats.
Personalens ansvar och delaktighet: Renlighet är allas ansvar, inte bara städarnas. Arbetsgivaren bör skapa en kultur där medarbetarna själva hjälper till att hålla snyggt omkring sig. Inför en “rent skrivbord”-policy – att varje anställd plockar undan på sitt bord vid dagens slut – så minskar högarna och underlättar städningen. Uppmuntra enkla vanor som att direkt slänga sitt skräp, torka upp kaffespillet och inte lämna disk i vasken.
Smarta tekniska lösningar: Vi lever i en digital era – låt tekniken hjälpa till att hålla kontoret rent. Sensorer och data kan styra städningen mer effektivt. Till exempel finns system som mäter hur många som faktiskt använder ett mötesrum eller toalett och larmar när det är dags att städa.