Samtidigt är skillnaderna på branschnivå stora – i transport, logistik och fordonsindustrin ökar rekryteringsviljan skarpt, medan energi- och samhällsservice tror på en minskad arbetsstyrka under kvartalet. Det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.
– Svensk arbetsmarknad återspeglar den generella osäkerheten i omvärlden, där ökad protektionism och handelstullar bidrar till att det blir svårt att förutse framtiden även vad gäller tillväxt och rekrytering. Nu är det viktigt att svenska företag utvecklar och investerar i sin befintliga talang, för att inte riskera kompetensbrist när arbetsmarknaden väl tar fart, säger Per Johansson, vd på ManpowerGroup.
Svenska arbetsgivare visar relativt stor optimism inför det andra kvartalet. 33 procent av arbetsgivarna förväntar sig att öka arbetsstyrkan medan 14 procent förutser en minskad sysselsättning, vilket ger en sammanlagd jobbprognos på +19 procent. Det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer, som tillfrågat över 40 000 arbetsgivare i 41 länder, varav 788 arbetsgivare i Sverige.
Skillnaden mellan olika branscher är dock stor. Medan servicenäringen, IT-branschen samt bank- finans- och fastighetsbranscherna visar stark framtidstro med prognoser över +20 procent så tror energi- och samhällsservice på en minskad arbetsstyrka, med en prognos på svaga -8 procent. Även telekom-och mediabranschen ger en osäker prognos på +3 procent.
Den främsta anledningen till att företag anställer fler medarbetare är expansion, vilket 45 procent av de arbetsgivare som rekryterar uppger. När arbetsstyrkan i stället minskar är det oftast lågkonjunkturen som ligger bakom, där 41 procent av arbetsgivarna hänvisar till ekonomiska svårigheter. Därefter följer omorganisation och personalneddragningar (32 procent) samt minskad efterfrågan på företagets tjänster eller produkter (26 procent).
– Svenska arbetsgivare har lämnat relativt starka jobbprognoser sedan pandemins slut. I kombination med offentliga siffror som visar att arbetslösheten fortsätter stiga tyder det på att många arbetsgivare inte rekryterar i samma takt som de skulle vilja. Sannolikt beror det på stor ekonomisk osäkerhet, i kombination med att många arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens, säger Per Johansson.
I en global jämförelse fortsätter Europa, med en samlad jobbprognos på +20 procent, att halka efter både Nordamerika och Asien som ger sysselsättningsprognoser på +34 respektive +30 procent. IT-branschen leder utvecklingen globalt, med en branschprognos på +35 procent, och även bank-, finans- och fastighetsbranscherna går starkt med +32 procent.
Mätningen utfördes under perioden 2–31 januari 2025.
Topplistor
Svenska regioners jobbprognoser
Svenska branschprognoser
Starkaste jobbprognoserna i världen
Starkaste jobbprognoserna i Europa
ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer för det tredje kvartalet 2025 presenteras den 10 juni 2025.
Svenska regioners jobbprognoser
• Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +28 procent
• Norra Sverige, +26 procent
• Östra Götaland, +25 procent
• Västra Götaland, +24 procent
• Stockholm- och Uppsalaregionen, +13 procent
• Skåne och Blekinge län, +6 procent
Svenska branschprognoser
• Servicenäringen samt parti- och detaljhandeln, +26 procent
• Bank-, finans- och fastighetsbranscherna, +24 procent
• IT-branschen, +23 procent
• Hälsa, sjukvård och Life science, +22 procent
• Transport, logistik och fordonsindustrin, +22 procent
• Råvaror, gröna näringar, bygg- och tjänsteföretag, försvarsindustrin, +21 procent
• Telekom- och mediabranscherna, +3 procent
• Energi- och samhällsservice, -8 procent
Starkaste jobbprognoserna i världen
• Indien, +43 procent
• USA, +34 procent
• Mexiko, +33 procent
• Kanada, +32 procent
• Costa Rica, +32 procent
• Kina, +32 procent
Starkaste jobbprognoserna i Europa
• Storbritannien, +31 procent
• Nederländerna, +27 procent
• Norge, +27 procent
• Schweiz, +26 procent
• Irland, +25 procent
Om sysselsättningstrenden
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det andra kvartalet 2025 förväntar sig 33 procent av de svenska arbetsgivarna att öka arbetsstyrkan, 50 procent förväntar sig en oförändrad sysselsättning medan 14 procent förutser en minskad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +19 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +19 procent. Samma beräkning sker i samtliga 41 länder.
Om ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer
ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) är den mest omfattande och framåtblickande arbetsmarknadsundersökningen av sitt slag, och används globalt som en viktig ekonomisk indikator. Arbetsmarknadsbarometern har funnits i Sverige i 22 år och är den enda globala undersökning som mäter framtida sysselsättning, det vill säga hur arbetsgivare bedömer det kommande kvartalet i stället för att mäta vad som redan har hänt. Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 40 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 41 länder. I Sverige har 788 intervjuer genomförts. Mätningen utfördes under perioden 2–31 januari 2025.
Undersökningen är unik när det gäller storlek, geografisk spridning och branschtäckning. Tack vare undersökningens omfattning kan detaljerade analyser göras av både branscher och regioner. De som tillfrågas utgör ett representativt urval bland arbetsgivare i respektive land, och de har inte hämtats från Manpowers kundregister. Under drygt 60 år har samma fråga ställts till arbetsgivare i hela världen: ”How do you anticipate total employment at your location to change in the coming three months as compared to the current quarter?”. Resultatet av undersökningen är väl använt av beslutsfattare och analytiker världen över.
Om uttalandena
Detta pressmeddelande innehåller framåtblickande uttalanden, inklusive uttalanden om ekonomisk osäkerhet och om arbetskraftsefterfrågan i vissa regioner, länder och industrier. Faktiska händelser eller resultat kan avsevärt skilja sig från dessa uttalanden på grund av risker, osäkerheter och antaganden. Dessa faktorer inkluderar de som finns i företagets rapporter inlämnade till SEC, USA:s värdepappers- och börskommission, inklusive informationen under rubriken ”Riskfaktorer” i dess årsrapport på Formulär 10-K för året som avslutades den 31 december 2024, information som härmed är införlivad som referens. ManpowerGroup avsäger sig skyldighet att uppdatera alla framåtblickande eller andra uttalanden i detta meddelande, såvida inte lagen kräver det.
Läs mer på Manpower Groups hemsida.