Följ med oss när vi stiger in i Johannes fascinerande värld, fylld med kreativitet, innovation och skönhet. Sätt dig bekvämt, njut av läsningen och förbered dig på att få en inblick i en av de mest spännande aktörerna på dagens designscen.
Berätta, vem är du och vilken roll har du på Note?
Jag är en inflyttad bondpojke från Hälsingland som kommit upp mig inom designbranschen, pluggade på Beckmans School of Design och gick ut vid sekelskiftet (det senaste). Jag är co-founder av Note Design Studio och ansvarar för den rumsliga sidan hos oss dvs våra inrednings och arkitekturprojekt.
Vad har du för yrkesmässig bakgrund?
Jag är utbildad produktformgivare som tidigt förstod att jag gillade rum bättre, har jobbat som inredningsarkitekt de senaste 20 åren. Först som frilansande formgivare med kortare inhopp på arkitektkontor innan jag startade Note tillsammans med några andra och fick möjligheten att skapa nya sätt att skapa på.
Vilka är de mest betydande förändringarna du ser inom kontorsinredning för att möta framtidens arbetslivsanpassning och arbetsstilar?
Den generella trenden de senaste 10 åren har varit mot öppna landskap och aktivitetsbaserade kontor. Idag är den stora frågan distansarbete och kontorets funktion, många är nu vana att jobba hemifrån med alla dess fördelar. Kruxet är vad det innebär för företagens kultur och den mänskliga interaktionen rent yrkesmässigt – kontoret som mötesplats kommer att spela en stor roll för att få det att fungera.
Med tanke på den snabba teknologiska utvecklingen, vilka innovativa lösningar ser du framför dig för att skapa mer flexibla och anpassningsbara kontorsmiljöer?
Vi ser att olika co-working lösningar är väldigt populära, det visade sig framförallt under pandemin att företagen kunde vara flexibla med sin kontorsyta när många behövde hitta alternativa lösningar till att komma in till kontoret. Här vet jag att även traditionella fastighetsägare tittar på lösningar för att få till mer flexibel yta som kan anpassas efter behovet hos företagen. Jag tror att hemarbete också fortsatt kommer att vara efterfrågat, och rätt använt är hemmet ett bra alternativ för koncentrerat, avskilt arbete.
Hur tror du att hållbarhetstrenderna kommer att påverka utformningen av framtida kontor?
Vilka gröna initiativ eller miljövänliga material kan förväntas bli vanligare?
Hela samhället behöver ställas om mot en mer cirkulär framtid, kontoren likaså. Vi ser att många möbel och materialproducenter jobbar mot detta, men även fastighetsägarna måste dra sitt strå till stacken liksom vi arkitekter som formger miljöerna. Ett ökat återbruk är bra både för miljön och plånboken, min gissning är att det kommer komma fler initiativ för att få till ett återbruk där man inte behöver tumma på upplevelsen för att fortsatt kunna ha inspirerande arbetsplatser som kan locka människor att faktiskt komma in till jobbet.
I och med att allt fler företag går över till distansarbete och flexibla scheman, hur kan kontorsinredningen bidra till att skapa lockande och inspirerande arbetsplatser för de anställda?
Som jag beskrev tidigare kommer troligtvis kontoren att bli mer inriktade på det sociala aspekterna av arbetet, med bra mötesmöjligheter för människor att träffas, tänka ihop och skapa ihop. Fysiska möten är fortfarande det överlägset bästa sättet att träffas på och arbetsplatsen behöver anpassas för att tillgodose detta. Tiden då kontoret endast var en produktionsenhet för det dagliga arbetet är borta och det kommer vara en utmaning för många arbetsplatser att kunna konkurrera med hemmets bekväma miljö. De kontorsprojekt vi gör för tillfället har fokus på att vara en förhöjd social upplevelse där våra sinnen blir stimulerade på ett positivt sätt med både tekniska och estetiska kvaliteter som inte finns i många hem.
Hur kan du se framför dig att framtidens kontor främjar samarbete, kreativitet och innovation? Vilka designelement eller möbleringskoncept skulle kunna användas för att uppnå detta?
Min personliga övertygelse är att kontoren behöver vara estetiskt starka, vackert ljussätta och akustiskt välplanerade, helt enkelt rum som man vill tillbringa sin tid i. För mig är det underligt att dessa miljöer traditionellt sätt är strikta, hårda och obearbetade – vem trivs egentligen på en sådan plats? Och visst är det så att man presterar bäst när man trivs? Det finns många andra miljöer som bättre tar vara på människans natur tex. Inom hotell och restaurang har man länge jobbat med attraktiva miljöer där människor faktiskt vill spendera sin tid. Där finns mycket kunskap att hämta.
Vilka övriga trender ser du för framtidens arbetsplatser?
Min gissning är att det kommer bli mer flexibla ytor, kanske att företagen delar vissa ytor med varandra då mötet är i fokus. Jag tror också att varumärket kommer att komma in tydligare i den fysiska miljön, då mycket idag är abstrakt och digitalt finns en naturlig möjlighet att manifestera sitt varumärke och dess värderingar på arbetsplatsen. Just för att skapa kultur och bygga framåt tillsammans med sina medarbetare